Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najväčšiu šiitskú mešitu vo Švédsku zachvátil požiar: Zrejme ide o úmyselný čin

V mešite vo Švédsku vypukol požiar.
V mešite vo Švédsku vypukol požiar. (Zdroj: TASR/AP/Anders Wiklund)

ŠTOKHOLM - Najväčšiu šiitskú mešitu na území Švédska v noci nadnes zachvátil požiar. Mešita imáma Alího sa nachádza na štokholmskom predmestí Jakobsberg.

Ako dnes na svojej webovej stránke informoval švédsky denník The Local, časť mešity a budovy priľahlého moslimského centra, kde sa nachádza aj knižnica, bola požiarom vážne poškodená.  Hovorca štokholmskej polície Lars Byström uviedol, že požiar bol zrejme založený úmyselne, a to zvonku.

Pri požiari nebol nikto zranený. Materiálne škody sú však veľké - podľa odhadov plamene poškodili 30 až 50 percent budovy s plochou okolo 3500 m2. Prípadom sa zaoberá aj švédska tajná služba Säpo, ktorá je prizvaná ku každému vyšetrovaniu týkajúcemu sa útokov na mešity.

Hovorca mešity Akil Zahiri v rozhovore pre televíziu SVT uviedol, že miestna moslimská komunita je požiarom veľmi znepokojená. Spresnil, že v čase, keď bol požiar spozorovaný a nahlásený - okolo 03.00 h SELČ - sa v objekte nachádzalo niekoľko ľudí. V nedeľu večer sa tam konalo spoločenské stretnutie.

Viac o téme: PožiarMešitaŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu