Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hrdinský čin z petrohradského metra: Matka (†50) obetovala život za záchranu dcéry

Pamiatku obetí si v Rusku uctievajú kvetmi. Zobraziť galériu (4)
Pamiatku obetí si v Rusku uctievajú kvetmi. (Zdroj: fb. sita/ap)

PETROHRAD - Počet obetí pondelňajšieho teroristického útoku v petrohradskom metre vzrástol na 14. Uviedla to dnes ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. Jednou z nich je aj matka, ktorá neváhala a pred smrťou radšej uchránila svoju dcéru ako seba.

Primátor Nových Zámkov v Petrohrade počas výbuchu: Zverejnil VIDEO chaosu po útoku

Známa výrobkyňa bábik Irina Medyantseva zomrela podľa ruských médií pri výbuchu v metre, keď sa vrhla na svoju dcéru a prikryla ju vlastným telom. Jelena (29) sa musela v noci okamžite podrobiť operácii a teraz sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti. Záchranári jej matke už nedokázali pomôcť.

Jelena (vľavo) žije vďaka svojej matke.
Zobraziť galériu (4)
Jelena (vľavo) žije vďaka svojej matke.  (Zdroj: FB)

Petrohradské oddelenie ministerstva pre mimoriadne situácie zverejnilo dnes zoznam zranených. Momentálne sa na ňom nachádza 51 ľudí, niektorí nie sú ešte identifikovaní, informovala agentúra TASS.

Irina Medyantseva
Zobraziť galériu (4)
Irina Medyantseva  (Zdroj: FB)

Gubernátor Petrohradu Georgij Poltavčenko uviedol, že medzi zranenými je aj 17 obyvateľov iných ruských regiónov a traja cudzinci - občania Bieloruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Podľa Poltavčenka je 12 ľudí v ťažkom stave, 27 v stredne ťažkom.

Ako dnes oznámila ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová, útok si vyžiadal 14 mŕtvych a hospitalizovaných je ešte 49 ľudí.

Hrdinský čin z petrohradského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA,/AP)

K výbuchu v súprave metra došlo v pondelok v čase, keď sa nachádzala medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Podľa zdroja z prostredia bezpečnosti sa vo vozni odpálil samovražedný atentátnik. Štátny výbor národnej bezpečnosti Kirgizska identifikoval osobu podozrivú z útoku ako Akbaržona Džalilova narodeného v roku 1995 v Kirgizsku. Podozrivý získal pred časom ruské občianstvo.

Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky dnes nevylúčil, že na útoku sa mohla podieľať teroristická organizácia Daeš.

Viac o téme: VýbuchMetroútok Petrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu