Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Kolumbii vyhlásili stav núdze: Masívne zosuvy pôdy majú na svedomí stovky životov!

V Kolumbii vyhlásili stav núdze Zobraziť galériu (5)
V Kolumbii vyhlásili stav núdze (Zdroj: AP/Fernando Vergara)

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dva dni po tragickom víkendovom zosuve pôdy, pri ktorom podľa úradov zahynulo na juhozápade Kolumbie najmenej 273 ľudí, vyhlásil núdzový stav v krajine. Kým prví obyvatelia mesta Mocoa začali pochovávať svojich mŕtvych príbuzných, ďalší ľudia sa stále nezvestní a panujú obavy, že počet mŕtvych ďalej porastie, uviedla dnes agentúra AP.

Santos vyhlásil v reakcii na ničivý zosuv stav "ekonomickej, sociálnej a ekologickej núdze" a prisľúbil, že centrálna vláda venuje na "humanitárne priority" spojené s prírodnou katastrofou 40 miliárd kolumbijských pesos.

V Kolumbii vyhlásili stav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP/Fernando Vergara)

Prvé z 273 obetí, medzi ktorými sú viac ako štyri desiatky detí, boli v pondelok pochované príbuznými, ktorých živel mnohokrát pripravil o niekoľko členov rodiny. "Takto je to lepšie, keď to vieme. Aspoň máme istotu, kde je," povedal AP dvadsaťdvaročný Danilo Garzón García počas pohrebu svojej malej sestry, ktorej telo našla rodina dlhé hodiny po zosuve. Narážal tým na neistotu ďalších obyvateľov Moco, ktorí stále pátrajú po svojich blízkych. Podľa záchranárov stále existuje nádej, že mohol niekto z desiatok nezvestných prežiť, zmenšuje sa však s každou hodinou.

V Kolumbii vyhlásili stav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP/Fernando Vergara)

Zosuvy pôdy, spôsobené silnými lejakmi, zničili väčšinu Štyridsaťtisícového mesta Mocoa. Zranených bolo ďalších viac ako 400 ľudí a stovky ďalších zostávajú v núdzových evakuačných strediskách. V meste boli prerušené dodávky elektrického prúdu a pitnej vody.

V Kolumbii vyhlásili stav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP/Fernando Vergara)

Ku katastrofe, ktorá je podľa miestnej tlače jednou z najhorších za niekoľko rokov, prispel aj zvýšený výrub lesov v oblasti v posledných rokoch.

Viac o téme: KolumbiaEróziaZosuvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu