Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ondrej (†19) sa od britských úradov dozvedel hroznú správu: Namiesto návratu domov smrť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

LONDÝN - Ondreja Suhu našli obeseného v jeho cele po tom, čo si prečítal, že by ho mohli poslať späť na Slovensko. Tínedžer sa zabil vo väzení pre mladistvých vo Wolverhamptone. Nechcel sa vrátiť do krajiny, ktorú opustil ako štvorročný, pretože sa vnútorne cítil byť plnohodnotným Britom. Jeho prípad skončil pred porotou. Zdá sa, že personál zariadenia má na svedomí rad pochybení.

Brutálna vražda Slováka vo Vancouveri: Lubo (†61) šiel fotografovať do parku, našla ho smrť

Ondrej sa pokúsil o samovraždu už dvakrát pred tým. Personálu vtedy oznámil, že už nechcel žiť, ale ani napriek tomu dozorcovia nad ním nevykonali zvýšený dohľad. Tínedžera z Walsallu našli obeseného v cele 21. decembra 2015 krátko po tom, čo si prečítal list od ministerstva vnútra, kde mu oznámili, že by po uplynutí trestu mohol byť vyhostený na Slovensko. Po prevoze do nemocnice zomrel na Štedrý deň. Suha si vo väzení odpykával 14 mesiacov za vlámanie a napadnutie.

Jedným z pochybení, o ktorých sa teraz hovorilo na pojednávaní, bolo, že Ondrej dostal tento list krátko predtým, ako sa cely zablokovali na noc a nie počas dňa. Navyše z väzenskej zdravotnej dokumentácie vyplynulo, že nikto nezačal s kardiopulmonálnou resuscitáciou, až kým neprišla sestrička sedem minút po tom, čo tínedžera objavili. Počas šesťdňového vyšetrovania sa tiež ukázalo, že v rozpore s vnútroštátnymi predpismi väzenie odložilo privolanie sanitky.

Koroner pre južný Staffordshire Andrew Haigh sa podľa britského denníka The Guardian vyjadril, že sa obáva nedostatočného školenia nočných pracovníkov a že politika umožňujúca väzniciam mať v službe iba jedného vyškoleného pracovníka na poskytovanie prvej pomoci by mohla viesť k ďalším úmrtiam.

Ondrej (†19) sa od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: soy402.com)

Ondrejova sestra Andrea uviedla, že jeho smrť rodinu zdrvila a vedomie, že nebolo urobené maximum na jeho záchranu ich bolesť ešte zväčšuje. Podľa nej Ondrej vyrastal odmalička v Británii a cítil sa byť Britom. Nedokáže pochopiť, prečo vo väzení považovali za vhodné dať mu ten list pred zamknutím na noc, hoci dobre vedeli, čo obsahuje a že sa už predtým pokúsil o samovraždu. Dôležité teraz je, aby sa väzenská služba z jeho smrti poučila, nech si aj ďalšie rodiny nemusia prejsť rovnakým utrpením.

Právnik zastupujúci Suhovu rodinu povedal, že nedostatky, ktoré sa objavili v tomto prípade sú známe aj z iných úmrtí vo väzniciach. Či už z dôvodu zlého výcviku, nedostatku zamestnancov alebo jednoducho nedostatku starostlivosti sa personálu nepodarilo Ondreja udržať v bezpečí.

Viac o téme: VäzenieSamovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu