Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodičia v strachu, hra na smrť už dorazila aj na Slovensko: Desivá vlna samovrážd tínedžerov

Poradcovia anonymnej četovej poradne Zobraziť galériu (6)
Poradcovia anonymnej četovej poradne (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Nebezpečná hra s názvom "Modrá veľryba" ohrozuje životy našich ratolestí. Informácie o zvýšenom počte prípadov samovrážd spájaných s týmto fenoménom prišli z Ruska. Teraz existuje podozrenie, že sa hra rozšírila aj do našich končín. Podmienky a úlohy tohto chorého výmyslu pravdepodobne nútia tínedžerov k tomu najhoršiemu kroku.

Pred pár dňami sme vám priniesli informácie o novodobom probléme v Rusku, ktorý sa nazýva "Modrá veľryba". Ide o hru, ktorá ohrozuje mladých ľudí. Ruská polícia ma plné ruky práce s vyšetrovaním zvýšeného počtu samovrážd tínedžerov, ktoré sú spájané práve s touto hrou. Netrvalo to tak dlho a táto chorá zábava prišla aj k nám.

Prvé prípady už aj u nás

Doposiaľ sa na Slovensku objavili dva prípady samovrážd mladých ľudí. Spomína sa v nich možné prepojenie práve s touto hrou. Informovala o tom internetová psychologická poradňa pre mladých ľudí IPčko.sk, ktorá potvrdila aj nárast telefonátov súvisiacich s prosbou o pomoc spojenou s nebezpečnou hrou Modrá veľryba.

Polícia sa k samovraždám maloletých odmieta vyjadrovať, keďže ide o citlivé témy. Jedným z prípadov je tragická smrť iba 16 - ročného Denisa, ktorého v nedeľu 2. apríla zrazil vlak na trati v úseku Rožňava - Brzotín. Ako nám potvrdil hovorca železníc Dávid Bozsaky: "Všetky okolnosti sú predmetom vyšetrovania. Nie je vylúčené, že išlo o samovraždu." Polícia mlčí, no ľudia si začali čoraz viac spájať tragické úmrtia detí s chorou hrou. 

Poradcovia anonymnej četovej poradne
Zobraziť galériu (6)
Poradcovia anonymnej četovej poradne  (Zdroj: Tip čitateľa)

Popis priebehu hry mrazí

Ide o hru, ku ktorej sa mladý človek dostane prostredníctvom internetu. "Na istej sociálnej sieti použijete hešteg s určitým heslom a niekto z „kurátorov“ hry vás skontaktuje s úlohou, ktorú máte zvládnuť. Týchto úloh je 50 a každú z nich musíte po splnení odfotiť, nahrať na video alebo nejako dokázať, že ste ju naozaj splnili," poskytol opis začiatku celého pekla riaditeľ IPčko.sk Marek Madro.

Rodičia v strachu, hra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: alamy)

Zoznám úloh je pestrý. Písanie hesiel na ruku, vyrezávanie symbolov do kože. Úlohy sa stále stupňujú, ďalšou je zavítať do nejakej výškovej budovy a postaviť sa do okna. Najhoršou a poslednou zároveň, je spáchanie samovraždy. "Hra prebieha 50 dní a úlohu vždy mladí hráči dostanú o 4.20 hodine ráno. Ak sa počas hry zľaknete a z hry chcete odísť, stretnete sa s vyhrážaním, vydieraním a obrovským tlakom, ktorý na vás „kurátori“ vyvinú," dodal Madro.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock)

Vo veci sme kontaktovali aj Prezídium Policajného zboru. "Takéto prípady sme nezaznamenali," vyjadril sa na otázku, či existujú prípady samovrážd mladých ľudí, ku ktorým prišlo z nevysvetliteľných dôvodov, hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Vyzval však každého, kto by mal akékoľvek podozrenie a informácie ohľadne takýchto prípadov, aby sa obrátil na políciu.  

Strašiak menom Modrá veľryba

Anonymná četová poradňa IPčko.sk bola založená v roku 2012. Dodnes zaznamenali 50 tisíc kontaktov, kedy sa mladí ľudia obracajú na psychológov so svojimi problémami, krízami a prosia o pomoc a radu. Myšlienky na samovraždu sú podľa odborníkov u mladých ľudí každodennou témou, no nezastaviteľná Modrá veľryba desí aj samotných odborníkov.

Rodičia v strachu, hra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nie je žiadna hanba vyhľadať pri akýchkoľvek problémoch pomoc. Mladí ľudia v dnešnej dobe pociťujú tlak z každej strany a tak sa pred svetom uzatvárajú. Psychologička Veronika Kohútová vyzýva mladých ľudí, aby so svojimi problémami nezostávali sami. "Mladí ľudia, ktorí sú súčasťou tejto hry, alebo prežívajú pocity samoty, úzkosti alebo majú myšlienky na samovraždu sa môžu obrátiť na odborníkov," apeluje Kohútová. Pomôcť dokážu mnohí, či už sú to psychológovia, psychiatri, polícia alebo bezplatná poradňa.

Rozhovor rodiča s dieťaťom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Najdôležitejšia je komunikácia

Rodičia by nemali zabúdať na to najdôležitejšie. Strach o dospievajúce dieťa nestačí, potrebná je otvorená komunikácia o pocitoch, emóciách a prežívaní všetkého. Deti sa v mnohých prípadoch obracajú na linky dôvery práve z dôvodu, že im chýba komunikácia. Neustále poúčanie a karhanie nie je cesta. "Mladí ľudia sa potom cítia nepochopení a ľahko sa môžu stať obeťami tých, ktorí ponúkajú vyslobodenie z problémov aj prostredníctvom "hry o život" s názvom "Modrá veľryba," ukončila Kohútová. 

Viac o téme: PomocHraSmrťMládežSamovraždaModrá veľryba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu