Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voľby v Srbsku vyhral premiér Aleksandar Vučič s veľkým náskokom

Víťazom volieb sa stal Aleksandar Vučič. Zobraziť galériu (2)
Víťazom volieb sa stal Aleksandar Vučič. (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Víťazom prezidentských volieb v Srbsku sa podľa volebných odhadov stal už v prvom kole premiér Aleksandar Vučič (47) so ziskom 55,8 percenta hlasov. Informoval o tom inštitút pre prieskum verejnej mienky IPSOS, ktorý odhad výsledkov založil na štatistickej vzorke voličov.

IPSOS najskôr odhadol Vučičov zisk hlasov na 58,1 percenta, ale rýchlo sa opravil. Vučičov najbližší súper, opozičný kandidát a bývalý ombudsman Saša Jankovič, získal približne 15 percent hlasov, uviedol IPSOS. Hoci sa výsledok ešte mierne zmení, náskok Vučiča je príliš veľký na to, aby sa zmenil celkový výsledok volieb. 

Prekvapením volieb bol komik Luka Maksimovič, známy pod pseudonymom Ljubiša Preletačevič Beli, ktorý podľa odhadov skončil ako tretí so ziskom 9,3 percenta hlasov. Tento satirický kandidát sa hneď po uzavretí volebných stredísk vyhlásil za "skutočného víťaza volieb". 

Volebná účasť dosiahla podľa odhadov 55 percent, čo je o dve percentá menej ako v roku 2012, uviedla tlačová agentúra DPA. Nezávislí volební pozorovatelia informovali o údajných pokusoch podplatiť voličov a o ľuďoch, ktorí sa pokúšali hlasovať bez riadnych dokladov totožnosti, ale označili to za izolované incidenty, ktoré celkový výsledok neovplyvnia.

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Viac o téme: VoľbyPrezidentSrbskoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu