Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf americkej diplomacie sa stretol s čínskym prezidentom: Témou bola kórejská hrozba

Rex Tillerson a Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Rex Tillerson a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Lintao Zhang/Pool Photo via AP)

PEKING - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson sa dnes v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a ukončil tak oficiálnu návštevu troch ázijských krajín, keď postupne rokoval s lídrami Japonska, Južnej Kórey a Číny.

Hlavným cieľom Tillersonovej cesty bola jadrová hrozba, ktorú v súčasnosti predstavuje Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Americký prezident Donald Trump si "vysoko váži" komunikáciu s čínskym prezidentom a "teší sa na príležitosť, keď sa s ním v budúcnosti bude môcť stretnúť osobne ", povedal šéf americkej diplomacie Si Ťin-pchingovi, čím podľa agentúry AP narážal na nepotvrdené správy o plánovanom stretnutí oboch prezidentov, ktoré by sa malo uskutočniť v apríli na Floride.

Si Ťin-pching svojmu americkému hosťovi povedal, že Čína pokladá jeho sobotňajšie rokovanie s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Iom za produktívne a konštruktívne. "Trump aj ja sme presvedčení, že musíme spolupracovať na posilnení čínsko-americkej spolupráce. Zároveň sme presvedčení, že dokážeme zabezpečiť, aby sa naše vzájomné vzťahy v novej ére rozvíjali konštruktívnym spôsobom," povedal Si Ťin-pching počas rokovania s Tillersonom.

Rex Tillerson a Si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Lintao Zhang/Pool Photo via AP)

Stretnutie amerického ministra zahraničných vecí s čínskym prezidentom sa uskutočnilo v deň, keď KĽDR uskutočnila test nového typu raketového motora a severokórejský diktátor Kim Čong-un ho označil za "historický".

Tillerson v piatok počas návštevy juhokórejskej metropoly Soul povedal, že Spojené štáty by svoju politiku voči izolacionistickému režimu KĽDR mohli pritvrdiť, pričom podľa neho nie je vylúčené ani použitie preventívnej vojenskej sily.

Čína, ktorá je podľa agentúry AP pre KĽDR najväčším zdrojom diplomatickej podpory a hospodárskej pomoci, na Tillersonove slová priamo nereagovala, i keď Peking viackrát vyzval všetky zúčastnené strany, aby podnikli kroky, ktoré by viedli k zníženiu medzinárodného napätia. 

Viac o téme: Si Ťin-pchingRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu