Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci v Bruseli vyzývajú na tvrdú odvetu Turecku: Do únie ich nechceme

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Na zastavenie prístupových rokovaní s Tureckom dnes Radu EÚ a Európsku komisiu (EK) vyzval Guy Verhofstadt, líder skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente. Za tvrdý postup proti Ankare sa vyslovil aj slovenský europoslanec Branislav Škripek. Vyjadrenia tureckých politikov prirovnávajúce Holandsko k nacistom dnes tiež odsúdili čelní predstavitelia inštitúcií EÚ.

"Namiesto deklarácií by sme teraz mali zastaviť prístupové rokovania s Tureckom," vyhlásil Verhofstadt na pôde europarlamentu v Štrasburgu. Jeho vyjadrenie je reakciou na vyhlásenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý po zákazoch vystúpení tureckých ministrov na politických zhromaždeniach v Nemecku a Holandsku hovoril o "nacistických praktikách".

"Žiada (Erdogan, pozn. red.) slobodu prejavu pre svojich ministrov v Európe, ale zároveň väzní kritizujúcich novinárov. Európa sa musí zjednotiť a zatlačiť na Erdogana, aby pustil na slobodu nemeckého novinára Deniza Yücela," konštatoval šéf liberálov. Turecký prezident podľa neho buduje autokratický štát, preto nemá právo obviňovať Holandsko z fašizmu.

Aj slovenský europoslanec Branislav Škripek považuje Erdoganove vyhlásenia za neprijateľné a žiada lídrov inštitúcií EÚ, aby "okamžite ukončili prístupové rokovania s Tureckom a zastavili predvstupové fondy, do ktorých EÚ prispeje v období rokov 2014-2020 sumou 4,5 miliardy eur". Predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes vyjadrili Holandsku solidaritu a odsúdili turecké vyhlásenia a prirovnávanie Holandska k nacistom a fašistom.

Viac o téme: TureckoEurópska úniaRada EÚGuy Verhofstadt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu