Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cesta späť do EÚ je pre Britániu podľa Verhofstadta otvorená: Má to však háčik!

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Privítame, ak Spojené kráľovstvo zmení názor a rozhodne sa zotrvať v Európskej únii. Nemôže však očakávať, že bude aj naďalej ťažiť z rovnakých rozpočtových zliav (rabat) a ďalších výnimiek zo zložitých pravidiel EÚ. Uviedol to dnes koordinátor Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt.

Líder politickej skupiny liberálov a demokratov v EP (ALDE) v rámci dnešného plenárneho zasadnutia europarlamentu v Štrasburgu zareagoval na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý hostil britskú premiérku Theresu Mayovú a povedal jej, že ak by si to Briti rozmysleli, "dvere EÚ budú stále otvorené".

"Súhlasím. Ale ako aj v prípade Alenky v ríši divov, nie všetky dvere sú rovnaké. Budú to úplne nové dvere k novej Európe, Európe bez rabatov, bez komplexných výnimiek, so skutočnou silou a skutočnou jednotou," zdôraznil Verhofstadt.

Líder ALDE je známy svojím postojom k užšej európskej integrácii, v rámci ktorej by národné vlády členských štátov odovzdali do Bruselu viac právomocí. Je známym kritikom výnimiek, ktoré si Británia vyjednala ešte počas 80. rokov minulého storočia, počas vlády premiérky Margaret Thatcherovej. Jednou z výnimiek je aj to, že britská strana dostáva späť takmer polovicu z príspevkov venovaných do spoločného rozpočtu EÚ.

Viac o téme: Spojené kráľovstvoGuy Verhofstadt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu