Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astronauti z raketoplánu Atlantis opúšťajú ISS

Astronaut z Atlantisu pri poslednom výstupe na ISS.
Astronaut z Atlantisu pri poslednom výstupe na ISS. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Astronauti z raketoplánu Atlantis začali prípravy na opustenie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v rámci odpojenia plavidla od stanice a návratu na Zem po tom, čo dokončili štvrtý a posledný výstup do otvoreného vesmíru.

Prepojenie medzi oboma plavidlami je naplánované na utorok 0:23 SELČ, pričom Atlantis sa od ISS definitívne odpojí o 16:42 SELČ.

Počas šesťhodinového výstupu špecialisti Patrick Forrester a Steven Swanson pridali konštrukčné časti k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a aktivovali elektrický generátor, ktorý bude sledovať dráhu Slnka. Rameno, ktoré Atlantis dopravil k ISS minulý pondelok, má na sebe pripojený dvojramenný solárny panel s dĺžkou 73 metrov, ktorý bude dodávať na ISS 20 kilowattov elektrickej energie.

Podľa NASA by sa raketoplán mal na Zem vrátiť vo štvrtok potom, čo sa 13-denná misia na obežnej dráhe predĺžila o dva dni, keď astronauti opravovali plášť raketoplánu, ktorý sa poškodil pri štarte. Vedenie NASA sa obávalo, že poškodenie by mohlo mať vážne následky pre návrat raketoplánu cez atmosféru.

Počas osemhodinového výstupu astronaut Danny Olivas použil chirurgické svorky pre zašitie tepelného plášťa, ktorý sa poškodil 8. júna pri štarte v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Inžinieri z NASA uviedli, že otvor vo veľkosti ruky by nemal pre posádku znamenať také nebezpečenstvo, ako v prípade poškodenej dlaždice, ktorá vo februári 2003 spôsobila pri vstupe do atmosféry vybuchnutie raketoplánu Columbia a usmrtenie sedemčlennej posádky na jeho palube. Toto nešťastie spôsobili trhliny v keramickom tepelnom plášti raketoplánu, keď sa tesniaca pena počas štartu na niekoľkých častiach odtrhla a narazila do krídla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu