Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Srbský minister sa vysmieva zo šéfky diplomacie EÚ: Načo sem cestovala, dobré ráno!

Ivica Dačič
Ivica Dačič (Zdroj: TASR/AP)

BELEHRAD - Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič dnes v Belehrade posmešne reagoval na slová šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej o znepokojení nad situáciou na Balkáne po nedávnej okružnej ceste po tamojších štátoch.

Na to, aby Mogheriniová rozpoznala, že na Balkáne jestvujú problémy a napätie, nemusela podľa Dačiča do tohto regiónu ani cestovať. Bývalý srbský premiér jej navyše veľavravne odkázal: Dobré ráno!

Šéf srbskej diplomacie pripomenul, že Belehrad týždeň čo týždeň upozorňuje EÚ na problémy, avšak Brusel často pred nimi zatvára oči. Nemožno sa preto čudovať, že Mogheriniová je potom prekvapená, keď pricestuje do tohto regiónu, dodal Dačič.

Mogheriniová informovala v pondelok ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ o poznatkoch z minulotýždňovej cesty a konštatovala, že mimoriadne nebezpečné napätie medzi etnikami na západnom Balkáne môže tento región vrátiť o roky späť.

Dačič netajil dnes ani znepokojenie nad zámerom Kosova transformovať bezpečnostné sily na skutočnú armádu. Srbsko, ako podčiarkol, urobí všetko pre to, aby tomu zabránilo. Takéto jednostranné kroky by totiž mohli vyvolať nestabilitu.

V zmysle rezolúcie č. 1244 Bezpečnostnej rady OSN môže v Kosove pôsobiť iba jediná ozbrojená zložka, a to medzinárodné sily KFOR, dodal srbský minister zahraničných vecí.

Viac o téme: Ivica DačičFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu