Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sexškandál v americkej armáde ohrozil národnú bezpečnosť: Všetko začalo fotkou na facebooku

(Ilustračné foto) Zobraziť galériu (2)
(Ilustračné foto) (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Americkí mariňáci majú čo vysvetľovať. Elitní vojaci americkej námornej pechoty sú zapletení v sexškandále, aký zrejme nemá obdobu. Na Facebooku si zrhuba 30 tisíc členov armádnej skupiny mohlo prezerať nahé fotky svojich kolegýň v uniforme. A to nie je všetko. Viaceré kompromitujúce fotky sprevádzali sexistické a oplzlé komentáre.

Budúci, súčasní, ale aj veteráni od známej americkej zložky armády, námornej pechoty (mariňákov), sú vyšetrovaní v súvislosti so škandálom, kedy si mali na facebookovej skupine zdieľať nahé fotky kolegýň v uniforme. Na stránke Marines United (Zjednotení mariňáci) sa vyše 30 tisíc členov mohlo prizerať, ako si chlapi zdieľajú nahé fotky žien.

Upozornil na to a prišli mu vyhrážky smrti

Mariňák, ktorý na to upozornil, a jeho rodina dostáva dnes vyhrážky smrti. Mimochodom, dotyčný je veterán a dostal aj ocenenie Purpurové srdce.  Dodnes nie je známe, koľko ľudí je do škandálu zapletených a koľko takých kompromitujúcich fotiek bolo zverejnených.

Oplzlé komentáre

V januári tohto roka sa objavil v skupine webová adresa, kde boli dostupné fotky kolegýň v uniforme. Na fotkách boli mená vojačiek a aj ich jednotky, kde slúžia, informuje Washington Post. Ba čo viac, nechýbali ani oplzlé komentáre.

Skupina zmizla

Od vypuknutia škandálu sa obsah nevhodných fotiek stratil a vymazala sa aj fanúšikovská stránka mariňákov Marines United. Pod ochranou anonymity prehovoril zdroj zvnútra o páchateľovi, ktorý fotky na internet zavesil. Ide o bývalého mariňáka, ktorý pracuje ako dodávateľ pre ministerstvo obrany. V súčasnosti už muž na svojom mieste nepracuje.

Jednou z obetí bola aj Marisa Woyteková. Ukradli a zdieľali bez jej povolenia jej fotky z Instagramu. Podľa jej slov to zruinovalo celú povesť mariňákov. Verejne vystavené boli aj jej ďalšie kolegyne z armády.

Genrál a najvyššie postavený mariňák Robert Neller má čo vysvetľovať. "Každý, kto sa nevhodným spôsobom dotkol mariňáka, online alebo inak, je to dehonestujúce a bez rešpektu. Od mariňákov očakávam, že sa budú správať ako najlepšie vedia, že budú spoluhráči a vojaci," povedal Neller.

Žiadajú vyšetrovanie

Zákonodarcovia preto v nedeľu večer začali uvažovať nad vyšetrovaním.

Americká námorná pechota je zložkou americkej armády. Sú špeciálne trénovaní, aby rýchlo zasiahli na mori, súši, ale aj vo vdzuchu. Mariňáci, ako sa im prezýva, majú v súčasnoti zhruba 180 tisíc aktívnych členov a približne 40 tisíc rezervných členov.

Viac o téme: FotkyArmádaMariňáciNámorná pechota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu