Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Napätie medzi Nemeckom a Tureckom stúpa: Merkelová telefonovala s tureckým premiérom

Napätie medzi krajinami stúpa.
Napätie medzi krajinami stúpa. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký premiér Binali Yildirim dnes telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ich rozhovor sa uskutočnil na pozadí novej vlny napätia vo vzťahoch medzi oboma štátmi po tom, ako boli v Nemecku zrušené zhromaždenia na podporu referenda o posilnení právomoci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Yildirim označil svoj rozhovor s Merkelovou za "dobrý a produktívny". Dodal, že na budúci týždeň sa stretnú ministri zahraničných vecí oboch krajín. Mevlüt Čavušoglu a Sigmar Gabriel sa už v piatkovom telefonáte dohodli, že sa stretnú na budúcu stredu.

Yildirim ešte pred telefonátom s Merkelovou označil rozhodnutie nemeckých úradov ohľadom predreferendových zhromaždení za "nešťastné a v rozpore s demokraciou". Súčasne Nemecko obvinil, že dovolilo odporcom referenda, aby v Nemecku medzi tamojšími Turkami robili kampaň, zatiaľ čo to zakázali "tým, ktorí milujú svoju vlasť".

Turecko reagovalo veľmi rozhorčene na zrušenie zhromaždení na podporu referenda, ktoré sa mali konať vo štvrtok a v piatok. Obvinili Nemecko, že pracuje pre to, aby v referende v Turecku zvíťazil tábor odporcov reforiem. Merkelová však upozornila, že tieto rozhodnutia nie sú v kompetencii federálnej vlády, ale obcí.

Vzťahy medzi Berlínom a Ankarou sa v posledných mesiacoch zhoršili, čo súvisí najmä s kritikou represií, ku ktorým turecká vláda pristúpila v dôsledku neúspešného pokusu o vojenský prevrat z júla minulého roku. K ich ďalšiemu zhoršeniu prispelo aj zadržanie spravodajcu nemeckého denníka Die Welt Deniza Yücela, ktorý je Tureckom podozrievaný zo šírenia "teroristickej propagandy". Erdogan ho v piatok označil za predstaviteľa Strany kurdských pracujúcich a nemeckého agenta.

Viac o téme: Angela MerkelováBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu