Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V tureckom pohraničí padlo sýrske lietadlo, k jeho zostreleniu sa prihlásili islamisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: AFP)

ANKARA - V tureckom pohraničí so Sýriou sa dnes zrútilo vojenské lietadlo patriace zrejme Sýrii, informovali turecké úrady. K zodpovednosti za tento incident sa prihlásila sýrska islamistická skupina Ahrár aš-Šám (Islamské hnutie slobodných mužov Levanty), ktoré tvrdí, že lietadlo zostrelilo.

Ako v rozhovore pre agentúru Anadolu vyhlásil hovorca islamistickej skupiny Ahmad Karali, jednotky Ahrár aš-Šám zostrelili "lietadlo patriace sýrskemu režimu, keď letelo nízko a bombardovalo vidiecke oblasti v provincii Idlib". Zasiahli ho protileteckou raketou. 

Vláda v Damasku sa zatiaľ k zrúteniu lietadla nevyjadrila. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že osud pilota je stále neznámy. Podľa SOHR nie je jasné, či pád lietadla spôsobila technická chyba, alebo či bolo zostrelené povstalcami pôsobiacimi v danej oblasti.

Podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima sa v turecko-sýrskom pohraničí zrútilo vojenské lietadlo MiG-23, ktoré "zrejme patrí sýrskemu režimu". Yildirim uviedol, že podľa jeho informácií sa posádke podarilo zachrániť. 

Viac o téme: StíhačkaLietadloMig-23
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu