Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Červený kríž upozorňuje na boje o iracký Mósul: Boli použité chemické zbrane!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSUL - V pokračujúcich bojoch o iracké mesto Mósul, ktoré je poslednou baštou militantov z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), boli použité chemické zbrane. Uviedol to dnes Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) s tým, že v nemocnici neďaleko Mósulu prijali sedem ľudí, ktorých symptómy svedčili o tom, že boli vystavení chemickým látkam.

"Počas posledných dvoch dní prijali v nemocnici päť detí a dve ženy vykazujúce klinické príznaky svedčiace o vystavení chemickým pľuzgierotvorným látkam," uviedol vedúci operácií MVČK na Blízkom východe Robert Mardini. 

Medzi takéto symptómy patria pľuzgiere, začervenané oči, podráždenie kože, zvracanie či kašeľ, uviedla agentúra DPA. "Použitie chemických zbraní je podľa medzinárodného humanitárneho práva absolútne zakázané. Dôrazne odsudzujeme použitie chemických zbraní, a to akoukoľvek stranou, kdekoľvek na svete," dodal Mardini. 

Iracká vláda sa k správe MVČK doposiaľ nevyjadrila. Zatiaľ nie je známe ani to, ktorá strana konfliktu chemické zbrane mala použiť. 

 

Viac o téme: Mósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu