Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výbuch v uhoľnej bani: Pod zemou sa nachádzalo viac ako 170 ľudí, hlásia prvých mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Výbuch v uhoľnej bani v Ľvovskej oblasti, 460 kilometrov západne od Kyjeva, zabil dnes najmenej osem ľudí, informovali záchranné služby. Podľa ukrajinských médií sa v tom čase pod zemou nachádzalo 172 ľudí a 20 z nich sa doposiaľ nepodarilo lokalizovať.

K výbuchu došlo na poludnie v bani Stepanovaja, asi 550 metrov pod zemou. Šéf baníckych odborov Oleksandr Volynec v sociálnych médiách uvádza 11 mŕtvych. Príčinou výbuchu bol podľa neho metán, podrobnosti však  nie sú známe. Baňa patrí štátnej spoločnosti a nachádza sa asi 10 kilometrov od poľských hraníc. 

Hovorca ukrajinského prezidenta Sviatoslav Cegolko v separátnom vyhlásení uviedol, že prebiehajú záchranné operácie. Médiá špekulovali, že by výbuch mohlo zapríčiniť nahromadenie metánu.

Po banskom nešťastí Porošenko vyhlásil celoštátny smútok

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil celoštátny smútok v súvislosti s dnešným banským nešťastím v Ľvovskej oblasti. Informovali o tom agentúry UNIAN a Ukrinform. Porošenko zároveň nariadil vláde, aby vykonala previerku všetkých ťažobných spoločností na Ukrajine ohľadne dodržiavania bezpečnostných pravidiel.

Viac o téme: VýbuchUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu