Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poslanci Európskeho parlamentu chcú zmenu: Ceny liekov by mali byť prístupnejšie pre občanov EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) požadujú opatrenia, ktoré zabezpečia cenovo prístupnejšie lieky pre občanov EÚ. Uvádza sa to v dnešnom nelegislatívnom uznesení zákonodarného zboru EÚ. Poslanci v ňom pripomínajú, že ceny nových liekov v EÚ za ostatné desaťročia výrazne vzrástli, čím sa stali pre mnohých občanov nedostupnými a ohrozili udržateľnosť systémov zdravotnej starostlivosti. Za účelom dosiahnutia spravodlivejšej rovnováhy medzi verejným záujmom štátov a súkromnými záujmami farmaceutického sektora požadujú opatrenia na zvýšenie transparentnosti nákladov na výskum a vývoj, verejných financií a marketingových výdavkov.

"Systémy verejnej zdravotnej starostlivosti sú kľúčovou súčasťou identity EÚ a prístup k liekom musí byť garantovaný a v snahe zabezpečiť ho musíme opätovne vyvážiť rokovaciu silu členských štátov vo vzťahu k farmaceutickému sektoru," uviedla španielska poslankyňa,  spravodajkyňa uznesenia Soledad Cabezonová Ruizová. Farmaceutický sektor musí byť podľa nej konkurencieschopný v oblasti kvalitných inovácií, zároveň však musí reagovať na potreby pacientov v oblasti liekov, ktoré sú bezpečné, účinné a dostupné.

Vysoká úroveň verejných prostriedkov využívaných na výskum a vývoj sa podľa poslancov nepremieta do cien liekov, v dôsledku čoho nedochádza k spravodlivej návratnosti verejných investícií. Aj preto je potrebná väčšia transparentnosť nákladov na výskum a vývoj, vrátane pomeru výskumu financovaného z verejných prostriedkov a procesu uvádzania liekov na trh. Parlament vyzval Radu EÚ a Európsku komisiu, aby posilnili rokovacie kapacity členských štátov na zabezpečenie prístupu k cenovo dostupným liekom v celej EÚ, čo si vyžaduje ďalšiu spoluprácu a nové politické a legislatívne opatrenia na európskej aj vnútroštátnej úrovni.

Uznesenie si všíma aj prehlbovanie priepasti medzi rastúcou rezistenciou voči antimikrobiálnym látkam a vývojom nových antimikrobiálnych látok. Pôvodcovia chorôb odolní voči liekom by do roku 2050 mohli na celom svete zapríčiňovať desať miliónov úmrtí ročne, varujú poslanci EP. Podľa odhadov zomrie v EÚ každoročne najmenej 25.000 ľudí v dôsledku infekcií spôsobených rezistentnými baktériami. Za ostatných 40 rokov bola pritom vyvinutá len jedna nová trieda antibiotík.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je prístup k základným liekom súčasťou práva na zdravie. Poslanci však poukazujú na výrazné rozdiely v oblastiach predaja a dostupnosti nových liekov medzi jednotlivými členskými štátmi Únie. Dôvodom môže byť kombinácia viacerých faktorov, medzi ktoré patrí stanovovanie cien a úhrad, problémy súvisiace so zásobovaním a skladovaním liekov a ich nízka kvalita, nedostatočná výroba liekov a ich nevhodné využívanie, ako aj často skostnatené pravidlá udeľovania patentov.

Viac o téme: LiekEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu