Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Talianske Alpy zasiahli lavíny: Turistov zavalilo, hlásia prvé obete

Lavína opäť zabíjala v Taliansku.
Lavína opäť zabíjala v Taliansku. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Najmenej traja mŕtvi. V Taliansku opäť zabíjala lavína. Masívna vlna snehu zasypala takmer dvadsiatku ľudí. Ďalších minimálne 5 je zranených, pričom ich stav je kritický. Na mieste zasahujú dva vrtuľníky.

Na severozápade Talianska si dnes zosuvy lavín vyžiadali tri obete a piatich ťažko zranených. Informovali o tom viaceré talianske médiá. Pod snehom skončilo dvadsať ľudí. Všetko boli zrejme cudzinci.

Predčasný návrat znamenal smrť

Masy snehu zachytili v jednom z tamojších údolí 33-ročného miestneho občana, ktorý sa spoločne s kamarátom vybral na túru. K nešťastiu prišlo po tom, čo sa dvojica rozhodla pre predčasný návrat. Nešťastník sa ocitol v tri metre vysokej lavíne a nemal šancu na prežitie. Jeho spoločník mal šťastie v nešťastí, pod snehom sa ocitol iba čiastočne a dokázal sa vlastnými silami dostať von.

Šťastie v nešťastí

Menej šťastia mal v jednom z lyžiarskych stredísk 16-ročný návštevník z Nemecka, ktorý bol v čase zosuvu lavíny sám (a nie so skupinou priateľov) mimo lyžiarskej trate. Na rozdiel od tridsiatnika v prvom prípade sa chlapca podarilo záchranárom oživiť a následne previezť vrtuľníkom do nemocnice v Bolzane.

Na severe Talianska sa dnes zvýšilo lavínové nebezpečenstvo po tom, čo tu miestami napadlo v utorok do 40 cm nového snehu. Za podobne nebezpečnú považujú experti v súčasnosti aj situáciu v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, hlavne v terénoch v nadmorskej výške nad 2000 metrov, kde zaznamenali snehové zrážky.

Viac o téme: LavínaSmrťTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu