Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Takmer došlo k obrovskému nešťastiu: Lavína zasiahla obytnú oblasť na súostroví Špicbergy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONGYEARBYEN - Lavína dnes zasiahla obytnú oblasť v hlavnej osade Longyearbyen na nórskom súostroví Svalbard (Špicbergy) v Arktíde. Nie sú však hlásení žiadni zranení ani nezvestní. Lavína zasiahla v mestečku najmenej dve budovy so šiestimi bytmi a zmietla aj zaparkované autá a snežné skútre, informoval miestny denník Svalbardposten.

Súostrovie patrí pod správu Nórska a má približne 2700 obyvateľov. Guvernérka Kjerstin Askholtová nariadila evakuáciu okolitých budov. Obyvatelia, ktorých sa situácia týkala, sa zhromaždili v neďalekej kaviarni. Frank Johnny Olsen vyhlásil, že v dome boli štyria dospelí a dve deti, keď sa privalila lavína. Vytrhla budovu zo základov, ale všetkým sa podarilo dostať do bezpečia.

"Celá budova sa pohla, poháre spadli z políc, deti sa skĺzli až k stenám a pohadzovalo ich po izbe," povedal pre nórsku verejnoprávnu stanicu NRK Olsen. "Ale nemysleli sme si, že je to vážne, lebo ani elektrina nevypadla," dodal. Olsen tiež uviedol, že nevedel o opakovaných varovaniach úradov pre lavínami na ich riedko obývanom ostrove, ktorý leží v polovici cesty medzi kontinentálnym Nórskom a severným pólom.

Nórske centrum pre lavíny nedávno varovalo, že na Svalbarde je zvýšené riziko lavín. Pátracie tímy neskôr z oblasti odvolali pre obavy, že môže spadnúť nová lavína. Oblasť zasiahnutá lavínou sa nachádza pod horou Sukkertoppen a je aj v blízkosti lokality, v ktorej v decembri 2015 spadla lavína a zasypala niekoľko budov, kde zahynuli dvaja ľudia.

Viac o téme: LavínaŠpicbergy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu