Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

K elektrárni vo Fukušime sa majú vrátiť obyvatelia: Greenpeace varuje, je tam vysoká radiácia!

Znićená elektráren v refektúre Fukušima.
Znićená elektráren v refektúre Fukušima. (Zdroj: SITA, Twitter)

TOKIO - Ochranárska organizácia Greenpeace Japonsko dnes varovala, že v dedine Iitate, ležiacej neďaleko poškodenej jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime, sú ešte stále vysoké úrovne radiácie. Japonská vláda totiž plánuje vyhlásiť miesto za bezpečné a povoliť 6000 obyvateľom obce, aby sa vrátili do svojich domovov.

Prieskum vykonaný organizáciou Greenpeace dokázal, že v lesoch v okolí dediny Iitate je úroveň radiácie podobná, ako v 30-kilometrovej uzavretej zóne pri jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle. Zóna zostáva neobývaná aj 30 rokov po katastrofe, ku ktorej došlo v roku 1986 v tamojšej jadrovej elektrárni.

Japonské úrady chcú do konca marca zrušiť väčšinu príkazov na evakuáciu, ktoré ešte zostávajú v platnosti. Uzavretá zóna v bezprostrednom okolí komplexu elektrárne Fukušima však bude dlhodobo zachovaná.

V marci 2011 postihlo prefektúru Fukušima zemetrasenie s magnitúdou 9 a nasledovali ničivé cunami. Prírodný živel usmrtil 18.500 ľudí a v miestnej atómovej elektrárni Fukušima spôsobil najhoršiu jadrovú nehodu v dejinách Japonska.

Viac o téme: Fukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu