Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chemička v Novákoch ničí rieku Nitra, tvrdí Greenpeace: Do vody vraj vypúšťa toxické látky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odpadové vody z chemického závodu v Novákoch vypúšťané do rieky Nitra obsahujú podľa vzoriek odobratých organizáciou Greenpeace Slovensko toxické látky v koncentráciách, z ktorých niektoré prekračujú zákonné limity.

Greenpeace v tejto súvislosti opäť poukázala na nefunkčný systém kontrol odpadových vôd vypúšťaných do životného prostredia. „Je neprijateľné, že aj pri druhom meraní sme v odpadových vodách zaznamenali prítomnosť nebezpečných látok, z ktorých viaceré svojím množstvom prekračujú zákonom stanovené limity. Naše výsledky opäť dokazujú, že systém kontrolného systému je nefunkčný,“ vyhlásila riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. Opakovaný odber aktivisti uskutočnili vo februári tohto roku, pričom osem postupne odobratých vzoriek analyzovali v akreditovanom laboratóriu.

Analýza potvrdila, že odpadové vody obsahujú zvýšené koncentrácie benzénu, ktorý spôsobuje rakovinu, poškodzuje ľudský plod a ohrozuje rozmnožovací systém. Environmentalisti zaznamenali aj široké spektrum a relatívne vysoké množstvo prchavých organických látok, pričom významnú časť tvorili halogénové prchavé zlúčeniny, ktoré sú toxické a niektoré z nich aj karcinogénne. Zistili tiež prítomnosť rakovinotvorného vinylchloridu vo vysokých koncentráciách. Jedno z najväčších rizík predstavuje ortuť, ktorej obsah v šiestich vzorkách mal niekoľkonásobne vyššiu koncentráciu než je povolené. Ortuť patrí medzi ťažké kovy, ktoré sú pre živý organizmus škodlivé i v tom najmenšom množstve, a je zaradená do zoznamu prioritných nebezpečných látok.

Greenpeace Slovensko uskutočnila odbery aj v júni 2016, pričom výsledky boli podobné ako teraz. Organizácia vtedy konštatovala, že spoločnosť Fortischem, ktorá prevádzkuje chemické závody, je najväčším znečisťovateľom rieky Nitra. Na základe podnetu Greenpeace Slovensko envirorezort vykonal v Novákoch ministerskú kontrolu, jej výsledky však boli podľa Kohutkovej „údajne v poriadku“. Greenpeace Slovensko však tvrdí, že kontroly zo strany štátnych orgánov vrátane Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) bývajú dopredu ohlásené, takže jednotlivé prevádzky sa majú možnosť pripraviť. Analýzy vzoriek mnohé podniky vrátane Fortischemu tiež vykonávajú vo vlastných laboratóriách alebo v akreditovaných laboratóriách, ktoré si sami vyberú.

Spoločnosť Fortischem nechcela na najnovšie informácie Greenpeace reagovať s tým, že vyhlásenia poskytla už viackrát. Manažérka pre komunikáciu Anna Vojteková tiež uviedla, že napriek výzvam sa organizácia Greenpeace Slovensko s predstaviteľmi spoločnosti zatiaľ nestretla. Spoločnosť Fortischem opakovane vyhlásila, že od roku 2012 do roku 2015 s jej podarilo vďaka investíciám do ochrany životného prostredia znížiť množstvo emisií do ovzdušia a vôd o viac ako 45 percent. „Vypúšťanie znečisťujúcich látok do vôd a ovzdušia je monitorované našou spoločnosťou aj štátnymi inštitúciami v pravidelných intervaloch a vzorky sú odoberané a vyhodnocované nezávislým akreditovaným laboratóriom,“ uviedla vo vyhlásení. Aj závery kontroly SIŽP preukázali dodržiavanie platných právnych predpisov na ochranu vôd.

Viac o téme: GreenpeaceNovákyRieka Nitra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu