Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obete z Fukušimy zvíťazili na súde: Od vlády a enregetikov dostanú odškodné

Tragédia vo Fukušime.
Tragédia vo Fukušime. (Zdroj: SITA, Twitter)

MAEBAŠI - Súd v japonskom meste Maebaši dnes rozhodol, že japonská vláda a prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Fukušima I sú zodpovední za bezpečnostné zlyhania, ktoré prispeli k vážnej havárii v tomto zariadení v dôsledku zemetrasenia a vlnami cunami v marci 2011.

Štát a spoločnosť Tokyo Electric Power (TEPCO) musia na základe tohto rozsudku vyplatiť odškodné 62 spomedzi niekoľkých tisícov ľudí, ktorí museli po zamorení okolia poškodenej elektrárne rádioaktivitou opustiť svoje domovy. Jednotlivé kompenzácie v rozsahu 70.000-3,5 milióna jenov (576-28.790 eur) tvoria dokopy sumu 38 miliónov jenov (312.600 eur).

Rozsudok obvodného súdu v Maebaši je prvým, ktorý bol vynesený v rámci približne 30 prejednávaných žalôb tohto druhu, a mohol by vytvoriť precedens. Sudcovia dospeli k záveru, že jadrovej katastrofe vo Fukušime bolo možné zabrániť, spoločnosť TEPCO však ignorovala bezpečnostné požiadavky, aj keď vedela o riziku cunami, zatiaľ čo vláda zlyhala pri vykonávaní dohľadu v elektrárni.

Dnešný rozsudok nariaďuje štátu a TEPCO vyplatiť dodatočné odškodné 62 zo 137 žalujúcich, ktorých už prevádzkovateľ elektrárne odškodnil aj predtým. Japonsko si minulú sobotu pripomenulo šieste výročie silného zemetrasenia, ktoré postihlo severovýchodnú časť krajiny, vyvolalo cunami vysoké desiatky metrov a spôsobilo najzávažnejšiu jadrovú haváriu v dejinách Japonska. Zahynulo alebo stále je nezvestných približne 19.000 ľudí.

Viac o téme: JaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu