Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pakistan vyháňa utečencov z krajiny: Ruky v tom má aj polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Zlé zaobchádzanie políciou a vyhrážky deportáciou donútili vlani vyše 600.000 afganských utečencov odísť z Pakistanu a vrátiť sa domov. Uviedla to v dnes zverejnenej správe organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

Islamabad minulý rok vystupňoval "intenzívnu kampaň" zameranú na vytlačenie Afgancov z Pakistanu. Urobil tak v reakcii na viaceré bezpečnostné incidenty, pričom vzťahy medzi oboma štátmi sa zhoršili, uviedla HRW. Pakistanské úrady totiž tvrdia, že mnohé útoky na pakistanskom území sú prepojené s Afganistanom. Pakistan bol celé desaťročia bezpečným útočiskom pre vyše dva milióny afganských utečencov - registrovaných aj nezdokumentovaných - ktorí ušli pred vojnou v Afganistane.

Afganci po návrate do vlasti hlásili HRW tieto druhy zlého zaobchádzania a porušovania ľudských práv: každodenný policajný nátlak, svojvoľné zadržiavanie, policajné razie v domoch Afgancov, čoraz neistejšie legálne postavenie, vylučovanie afganských detí z pakistanských škôl a zatváranie škôl afganských utečencov. Vláda v Pakistane nedávno Afgancom predĺžila legálny pobyt z 31. marca na koniec roka 2017.

HRW vyzvala Pakistan, aby umožnil registrovaným afganským utečencom zostať v tejto krajine dovtedy, kým pre nich nebude návrat do vlasti bezpečný, a aby im "poskytol podobnú všeobecnú ochranu pred núteným návratom". Organizácia HRW takisto obvinila Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), že nevyjadruje verejne obavy nad nútenými repatriáciami.

Viac o téme: UtečenciPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu