Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Navaľnyj vinný z korupcie: Verdikt súdu je snahou o vytesnenie z politiky

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj, ktorého dnes súd v Kirove uznal za vinného z korupcie, považuje tento záver súdu za politicky motivovaný a spája ho so snahami odstrániť ho z politiky.

Navaľnyj počas prestávky v zasadaní súdu pred novinármi uviedol, že sú ľudia, ktorí majú záujem na jeho "vytesnení z politickej činnosti", a to kvôli zisteniam ním vedenej nadácie na boj s korupciou. Súd dnes v kauze Kirovles uznal Navaľného za vinného z korupcie, ktorej sa dopustil tým, že "organizoval krádež cudzieho majetku". Za vinného označil súd aj Piotra Oficerova, ktorý bol v kauze obvinený spolu s Navaľným. Oficerov údajne napomáhal páchaniu sprenevery.

Navaľného advokátka Oľga Michajlovová pred novinármi uviedla, že v súlade s ruskými zákonmi sa jej mandant vzhľadom na svoje obvinenie v kauze Kirovles nemôže ako kandidát zúčastniť na kampani pred prezidentskými voľbami v Rusku. Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10.000 kubíkov dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (vyše 252.000 eur).

Navaľného odsúdili na päť rokov podmienčne a pokutu vo výške pol milióna rubľov

Okresný súd v ruskom Kirove dnes odsúdil vodcu opozície Alexeja Navaľného za korupciu na päť rokov väzenia podmienečne, na zaplatenie pokuty vo výške 500.000 rubľov a skúšobnú lehotu v trvaní jedného roka a piatich mesiacov. Navaľného advokát Vadim Kobzev po vynesení rozsudku oznámil, že jeho mandant sa odvolá, informovala agentúra RIA Novosti. Navaľného spoluobvinený Piotr Oficerov dostal za napomáhanie páchaniu sprenevery štvorročný podmienečný trest a pokutu 500.000 rubľov.

Počas prestávky v dnešnom pojednávaní Navaľnyj kritizoval závery, ku ktorým dospel súd, a vyhlásil, že sú "do bodky" totožné s verdiktom v kauze Kirovles z roku 2013. Podľa Navaľného to dokazuje, že ruský súd neberie na vedomie verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva.

Navaľnyj počas uplynulého víkendu otvoril prvý zo svojich predvolebných štábov, keďže v roku 2018 sa chce vo voľbách uchádzať o funkciu prezidenta Ruskej federácie. Dnešný rozsudok ho však práva kandidovať vo voľbách zbavuje, keďže bol odsúdený za závažný trestný čin so sadzbou väzenia do desať rokov. Navaľnyj i jeho štáb však už oznámili, že budú pokračovať v predvolebnej kampani.

Navaľného tím je odhodlaný pokračovať v predvolebnej kampani

Predvolebná kampaň ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného bude pokračovať aj napriek tomu, že dnešný verdikt súdu v Kirove mu podľa zákona bráni kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. Uviedol to dnes generálny manažér Navaľného predvolebnej kampane Leonid Volkov. Volkov na svojej stránke na sieti Facebook napísal, že Navaľného spolupracovníci si boli vedomí komplikácií, ktoré aj nastali v súvislosti s jeho trestnými stíhaniami. "Rozsudok nemá na našu kampaň žiadny vplyv," zdôraznil Volkov. "Máme rok (teraz už len desať mesiacov), aby sme urobili z Alexeja Navaľného kandidáta pre prezidentské voľby v roku 2018," zdôraznil Volkov.

Vyslovil očakávanie, že Európsky súd pre ľudské práva opäť zruší "staronový verdikt" ruského súdu, a položil si otázku, či ruskému najvyššiemu súdu "nebude zase trvať pol roka, kým ho (potom) tiež definitívne zruší". Ruský ústavný súd by podľa Volkova mal zrušiť normu, ktorá odsúdeným zakazuje kandidovať vo voľbách, pretože to "protirečí ústave". Zmenu tohto zákona by potom podľa Volkova mala ešte schváliť Štátna duma - "a hoci aj hneď tri čítania za jeden deň, ako to len ona vie". Podľa Volkova môže dôjsť ku ktorémukoľvek z vyššie spomenutých právnych krokov. Upozornil však, že právny aspekt je v Navaľného kauze vedľajší, pretože vždy bude "len vyjadrením politického rozhodnutia""A práve toto politické rozhodnutie musíme vybojovať prostredníctvom našej politickej kampane," zdôraznil.

V roku 2013 narušilo Navaľného plány uchádzať sa o funkciu primátora Moskvy rozhodnutie súdu v Kirove, ktorý ho uznal za vinného z korupcie a odsúdil ho na trest väzenia. Po tom, ako tam strávil jednu noc, sa konalo mimoriadne zasadnutie súdu, ktorý zmenil Navaľného trest na podmienečný a dal mu slobodu. Tento neočakávaný zvrat si pozorovatelia vtedy vysvetlili ako dôsledok rozhodnutia nie súdu v Kirove, ale vedenia v Moskve. Tým, že Navaľnému dovolili zúčastniť sa na primátorských voľbách, získalo hlasovanie - naoko - väčšiu legitimitu. Navaľnyj napokon skončil na druhom mieste, pričom získal asi tretinu hlasov voličov.

Viac o téme: KorupciaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu