Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predseda liberálov europarlamentu: Trump je rovnaká hrozba ako islam a Putin, podkopáva EÚ!

Guy Verhofstadt a Donald Trump
Guy Verhofstadt a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Americký prezident Donald Trump je - popri radikálnom islame a ruskom lídrovi Vladimirovi Putinovi - ďalšou z hrozieb pre budúcnosť Európskej únie. Uviedol to dnes predseda skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt, ktorý je zároveň vyjednávačom europarlamentu pre brexit.

Bývalý belgický premiér sa po návrate zo Spojených štátov zastavil v Londýne, kde vystúpil s prejavom na podujatí britského think-tanku Chatham House. "Práve som sa vrátil zo Spojených štátov a môj názor je, že tu máme tretí front, ktorý podkopáva Európsku úniu: je to Donald Trump," cituje Verhofstadtove slová agentúra Reuters.

Verhofstadtova reakcia sa týka Trumpovho výnosu zakazujúceho vstup do USA občanom zo siedmich štátov s moslimskou väčšinou a tiež jeho otvoreného nadšenia pre brexit. Trump po privítaní britskej premiérky Theresy Mayovej vo Washingtone uviedol, že brexit je "úžasná vec".

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders dnes v reakcii na Trumpove rozhodnutia uviedol, že EÚ prijme "nevyhnutné opatrenia". Na druhej strane sa Trumpova snaha dočasne obmedziť vstup pre občanov moslimských krajín páči šéfovi holandskej pravicovej a protiimigračne zameranej Strane slobody (PVV) Geertovi Wildersovi. Ten vyhlásil, že ak vyhrá marcové parlamentné voľby, bude postupovať rovnako ako Trump.

Koenders USA upozornil, že mnoho Holanďanov má dvojité občianstvo a preto jeho krajina bude chrániť svojich občanov a v rámci EÚ sa budú prijímať "potrebné opatrenia". "Naša politika v Európe nestíha ľudí za ich pôvod alebo náboženské vyznanie. Čo sa týka ochrany žiadateľov o azyl, je to naša zákonná povinnosť," uviedol Koenders počas spoločnej tlačovej konferencie s novým šéfom nemeckej diplomacie Sigmarom Gabrielom.

Opačný postoj prejavil Wilders, ktorý vyhlásil: "Dobre si urobil, Trump! Je to jediný spôsob, ako zaistiť bezpečnosť a slobodu. Aj ja urobím to isté. Dúfam, že čoskoro pribudnú aj ďalšie islamské krajiny," uviedol šéf PVV, ktorého občas prezývajú aj "holandský Trump". PVV je podľa prieskumov verejnej mienky favoritom marcových parlamentných volieb; zrejme však nebude mať spojencov pre zostavenie vlády.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir PutinEurópska úniaGuy Verhofstadt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu