Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Eurokomisia analyzuje, či sa Trumpov zákaz vstupu do USA týka aj občanov EÚ

Margaritis Schinas (vpravo) a Valdis Dombrovskis
Margaritis Schinas (vpravo) a Valdis Dombrovskis (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL – Európska únia analyzuje, či sa dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa o zákaze vstupu obyvateľov siedmich štátov do USA dotkne aj občanov EÚ s dvojitým občianstvom. Vyhlásil to dnes hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas.

"EK spoločne so svojimi partnermi využije všetky potrebné prostriedky a čas na analýzu týchto prezidentských dekrétov a spôsob, akým sú uplatňované, aby vyhodnotila, ako sa vzťahujú na občanov EÚ," uviedol Schinas.

V tejto súvislosti zdôraznil, že Únia odmieta diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti, rasy alebo náboženstva v prípade azylantov ale aj v iných oblastiach. Odmietol však špekulovať o tom, či EÚ nezruší pozvanie Trumpa na návštevu Bruselu a pripomenul, že USA sú aj naďalej strategickým partnerom EÚ.

V nedeľu Trumpa podrobila kritike vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Vyčítala mu rozhodnutie o stavbe múru na hraniciach s Mexikom a prerušenie prijímania utečencov do USA.

Donald Trump vydal zákaz cestovať do USA pre občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Zákaz bude platiť 90 dní. Americký program pre prijímanie utečencov je pozastavený na 120 dní.

Viac o téme: Donald TrumpEurópska úniaSpojené štátyMigračná krízaEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu