Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump začína s veľkými čistkami: Ministerka kritizovala dekrét, dostala padáka!

Sally Yatesová
Sally Yatesová (Zdroj: SITA)

Washington – Americký prezident Donald Trump v pondelok odvolal úradujúcu ministerku spravodlivosti Sally Yatesovú. Oznámilo to tlačové oddelenie Bieleho domu s tým, že vedením rezortu je dočasne poverený Dana James Boente, ktorý pôsobí na okresnom súde vo Virgínii.

Stalo sa tak krátko po tom, čo Yatesová oznámila, že nariadila právnikom ministerstva, aby na súdoch neobhajovali prezidentovo nariadenie zakazujúce občanom siedmich moslimských krajín vstup na územie USA. Takisto vyhlásila, že si nie je istá legálnosťou Trumpovho dekrétu.

Biely dom vo svojom vyhlásení podľa agentúry AP uviedol, že Yatesová "sa spreneverila ministerstvu spravodlivosti tým, že odmietla presadiť právny poriadok určený na ochranu občanov Spojených štátov". Televízia CNN informovala, že krátko po zverejnení Trumpovho rozhodnutia Boente zložil slávnostný sľub.

Yatesovú vymenoval Trumpov predchodca Barack Obama v roku 2015 za námestníčku ministra spravodlivosti. Nová administratíva ju požiadala, aby zostala vo funkcii dovtedy, kým Senát nepotvrdí v ministerskej funkcii Trumpovho nominanta Jeffa Sessionsa.

Trump v piatok na 120 dní pozastavil americký program prijímania utečencov. Občania Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu nebudú môcť 90 dní cestovať do USA. Trumpovo nariadenie je najprísnejšie voči Sýrčanom - na neurčitý čas zakázal vstup do USA každému z tejto krajiny, vrátane ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou.

Nariadenie o dočasnom obmedzení migrácie zo siedmich štátov už súdne napadli v štátoch Virgínia, New York, Massachusetts, Washington a Kalifornia.

Trump odvolal ďalšieho Obamovho človeka

Americký prezident Donald Trump v pondelok odvolal z funkcie riaditeľa Amerického colného a imigračného úradu (ICE) Daniela Ragsdala a na jeho miesto vymenoval Thomasa Homana, ktorý mal na úrade od roku 2013 na starosti identifikáciu, zadržanie a deportáciu nelegálnych migrantov. Oznámil to minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly, pod ktorého rezort úrad spadá.

Kelly neuviedol dôvody tejto výmeny. Vo vyhlásení pre médiá okrem iného vyjadril nádej, že Homan pomôže "zaistiť, aby boli naše imigračné zákony vo vnútrozemí Spojených štátov presadzované dôsledne v súlade s národným záujmom". Minister zároveň pripomenul, že Homan pôsobil v newyorskej polícii a pohraničnej stráži a má takmer 30-ročné skúsenosti s problematikou migrantov.

Denník Washington Post napísal, že Ragsdale ICE neopúšťa, ale sa vracia na svoje pôvodné miesto zástupcu riaditeľa. Ragsdale sa stal šéfom ICE v máji 2012 počas úradovania demokratického prezidenta Baracka Obamu. Vo funkcii zostal aj v prechodnom období, keď moc začal postupne preberať Obamov republikánsky nástupca Donald Trump.

Viac o téme: Donald TrumpSally Yatesová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu