Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalili taktiky džihádistov v Paríži: Prefíkaný spôsob na úkryt peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Jedna z džihádistických buniek vo Francúzsku používala na skrývanie svojich peňazí aj parížsky cintorín Montparnasse. Informoval o tom denník Le Parisien, ktorý dodal, že peniaze boli určené na prípravu atentátu plánovaného na území Francúzska.

Prípravy riadil muž menom Nil Shewil, známy aj pod menom Abou Taha Mohamed. Shewil pochádza z mesta Clichy-la-Garenne vo francúzskom departemente Hauts-de-Seine. Je jedným z emirov džihádistickej organizácie Daeš a pôsobí v iracko-sýrskej bojovej zóne. 

Francúzska tajná služba DGSI v snahe odhaliť plány džihádistov poverila svojho agenta, aby sa infiltroval do jednej z teroristických buniek, v ktorej sa vydával za sympatizanta džihádistického odboja. Od emira, ktorý používal meno Sayyaf, dostal následne za úlohu zaobstarať štyri samopaly typu Kalašnikov a 16 zásobníkov. Agent DGSI však bunku požiadal o peniaze - najmenej 12.000 eur.

Celá operácia sa pozastavila vlani v marci, keď belgické úrady urobili raziu v jednom z bytov na bruselskom predmestí Forest, počas ktorej sa podarilo ujsť hľadanému páchateľov parížskych atentátov z 13. novembra 2015 Salahovi Abdeslamovi. Po tomto policajnom záťahu sa emira zrejme "zmocnila panika" a odmlčal sa, píše Le Parisien 

O tri mesiace neskôr infiltrovaného policajta kontaktovali cez mobilnú aplikáciu Telegram. Dostal vtedy správu, že si peniaze na zaobstaranie zbraní a streliva má vyzdvihnúť v skrýši na cintoríne Montparnasse. Identita osoby, ktorá tam peniaze ukryla, nie je známa.

Kauza nabrala obrátky opäť v novembri 2016, keď polícia odhalila islamistickú bunku pôsobiacu v Štrasburgu. Pri analýze počítačov zadržaných osôb sa zistilo, že zbierali informácie o rôznych miestach v oblasti Ile-de-France - vrátane zábavného parku Disneyland, sídel DGSI a justičnej polície, viacerých parížskych kostolov, Luxemburskej záhrady či stanice metra Charonne.

Viac o téme: PeniazeúkrytParížDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu