Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zverstvá vojny musia byť adresované: Iracký premiér nariadil začať vyšetrovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil dnes vyšetrovanie prípadov porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa údajne dopúšťajú vládni vojaci a príslušníci polovojenských síl pri boji proti extrémistickej organizácii Daeš v meste Mósul.

Abádí uviedol, že vyšetrovanie sa bude týkať "prípadov únosov, krutého zaobchádzania a ďalšieho porušovania zákonov" vo vzťahu k civilistom. Premiér pripísal tieto incidenty "skupinám, ktoré zneužívajú dobré meno" irackých vojakov a šiitských aj sunnitských polovojenských zoskupení.

Premiér vo vyhlásení tiež napísal, že prípady porušovania ľudských i ďalších práv boli nakrútené a následne zverejnené v sociálnych médiách, aby "pokazili radosť z víťazstva a očiernili skutočný obraz odvážnych bezpečnostných síl aj ich obetovania sa pri oslobodzovaní územia či pri udržiavaní bezpečnosti".

Abádího vyhlásenie prišlo niekoľko dní po tom, čo OSN požiadala irackú vládu o preskúmanie videozáznamu, ktorý má zachytávať surové zaobchádzanie s najmenej troma údajnými príslušníkmi Daeš a ich zabitie v novodobytej časti východného Mósulu.

Takmer trojminútové video zachytáva troch príslušníkov bezpečnostných síl v uniformách, ako vlečú a bijú podozrivých v obytnej štvrti Mósulu. Potom ich zasypú guľkami, pričom neďaleko stoja najmenej dve vojenské terénne vozidlá Humvee, tank a obrnený transportér.

Iracké a kurdské sily spustili vlani v októbri rozsiahlu operáciu zameranú na opätovné dobytie Mósulu, ktorý padol do rúk Daeš v lete 2014. Spojené štáty ich podporujú náletmi a americkí vojaci plnia aj podpornú úlohu priamo na irackom území. Na operácii sa zúčastňujú tiež polovojenské jednotky, ale iba v oblastiach okolo Mósulu. Operácia na znovudobytie Mósulu je najväčším vojenským zásahom v Iraku od roku 2011, keď americkí vojaci odišli z krajiny, a ak bude úspešná, bude predstavovať dosiaľ najsilnejší úder pre Daeš.

Viac o téme: Ľudské právaDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu