Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruský aktivista varuje pred Putinom: Po Ukrajine bude nasledovať tento región Európy!

Ilja Jašin Zobraziť galériu (4)
Ilja Jašin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský aktivista Iľja Jašin nastúpil na miesto podpredsedu liberálnej strany PARNAS po smrti Borisa Nemcova. Po priateľovej smrti prevzal taktiež práce na správe o ruskom zasahovaní na Ukrajine. Teraz prezrádza informácie o najsilnejších ľuďoch sveta a o tom, kam sa tento svet pomaly poberá.

Po tom, čo na verejnosť prenikli informácie o tom, že Vladimir Putin disponuje kompromitujúcimi dôkazmi proti Donaldovi Trumpovi, sa k tejto téme vyjadril aj Jašin. Rozhovor poskytol portálu euractiv.sk. Podľa jeho slov ruské tajné služby dlhé roky zbierajú rôzne materiály vrátane sexuálnych nahrávok proti každému oponentovi Kremľu. Preto ho ani na chvíľu neprekvapilo, že takéto dôkazy existujú. Podľa jeho názoru by to ale Trumpovi nemalo uškodiť, keďže už počas kampane povedal veci, ktoré by za normálnych okolností mal oľutovať. Ľudia si ho predsa zvolili a Jašin pochybuje o tom, že by proti nemu išli.

Vladimir Putin a Donald
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šepká sa, že práve rok 2017 by mal byť plný nástrah a Jašin to nevylučuje. Američania a Európania sa totiž sústredia na vnútorné problémy a nevenujú sa Ukrajine. Tým podľa jeho slov dávajú priestor Putinovi. Ten takouto cestou dosiahne svoje a opäť získa kontrolu nad touto krajinou. To je podľa Jašina najväčším nebezpečenstvom pre európsku bezpečnosť. Kľúčovou v tomto všetkom bude hrať práve ukrajinská oligarchia, ktorá sa stala Putinovým spojencom. Najvýznamnejšou stratégiou je pre nich vyvolať nepokoje na Ukrajine. Putin si zobral na seba, že v roku 2017 musí vyriešiť súčasný stav na Ukrajine a navrátiť lojálnych politikov.

Metódy Vladimira Putina 

Ako sa k tomu dopracuje? Metódy, ktoré bude totiž používať sú známe. Využili sa už proti EÚ aj proti USA. Vytváranie falošných správ, rozširovanie agresívnej propagandy, používanie nenávistného jazyka, vymýšľanie politických provokácií či korumpovanie miestnych politikov. Toto všetko je denná realita. Jašin je ale presvedčený, že úplne najväčším nebezpečenstvom je, že ak Putina niekto nezastaví, po Ukrajine budú nasledovať ďalšie štáty, konkrétne pobaltské ako Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tie ale ako je každému známe sú členmi NATO, a to Putinovi vyhovuje. Tak ako sa úspešne snaží oslabiť Európsku úniu, tak chce zdiskreditovať aj organizáciu NATO. Keď sa totiž nezastane Pobaltia, ako člena NATO, bude to znamenať koniec celej organizácie. Ak Putinovi nechá voľnú ruku, použije všetky dostupné možnosti na zdiskreditovanie NATO. Poukáže nato, že organizácia nie je schopná absolútne reagovať. Jašin je presvedčený, že ide o vážnu hrozbu, ktorá je podceňovaná tak v Európe, ako aj v USA.

Putin sa podľa všetkého chystá zasahovať aj do volieb vo Francúzsku a Nemecku a pokračovať chce aj v Holandsku či Českej republike. V skratke povedané, konečným cieľom je zničiť Európsku Úniu. Pre samotného Putina by to znamenalo jedno, a to znovunastoliť agresívnu kontrolu v postsovietskom priestore. Ako Jašin priznal, Putina nezaujíma ekonomika alebo sociálne problémy, zameriava sa na geopolitiku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

A čo dokáže proti tomuto urobiť Európska únia? Jašin to vysvetlil jasne a myslí si, že Európa v provom rade potrebuje konsolidáciu a jednotu. Jasne ukázať Kremľu, že Ukrajina nemôže byť predmetom obchodovania. Taktiež by Európa mala venovať vyššiu pozornosť nástrojom na obranu proti hybridným hrozbám.

 

 

 

Viac o téme: HrozbaPutinEurópaUkrajinaJašin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu