Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia zadržala dvoch mužov: Sú podozriví z prípravy puču v Čiernej Hore

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PODGORICA - Dvoch srbských občanov zadržali dnes tamojšie bezpečnostné zložky pre podozrenie, že boli zapojení do pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore počas tamojších parlamentných volieb, ktoré sa konali vlani v októbri.

Jedného zo zadržaných mužov, Nemanju Rističa, podľa informácií verejnoprávnej srbskej televízie už prepustili na slobodu, avšak nesmie opustiť bydlisko a s týždennou periodicitou sa musí hlásiť na polícii. Druhý zo zadržaných, Predrag Bogičevič, má zostať vo vyšetrovacej väzbe dovtedy, kým Čierna Hora nepožiada o jeho vydanie na základe platnej bilaterálnej dohody.

Oboch spomínaných mužov zadržali na základe čiernohorského medzinárodného zatykača. Väčšina zo Srbov zadržaných pre rovnaké podozrenie čiernohorskými úradmi ešte vlani na jeseň, teda prakticky pred realizáciou plánu na puč, je naďalej vo vyšetrovacej väzbe. V Podgorici vydali vlani zatykače i na dvoch ruských občanov, avšak Moskva poprela, že by mala s neúspešným pokusom o štátny prevrat čokoľvek spoločného.

Opozícia v Čiernej Hore, kde sa uskutočnila ešte v novembri ustanovujúca schôdza nového parlamentu, sa odmieta odvtedy podieľať sa na práci zákonodarného zboru s tým, že voľby neboli slobodné, demokratické a korektné. Podľa jej názoru bol pokus o štátny prevrat objednaný s cieľom zastrašiť občanov a primäť ich k hlasovaniu za vládne politické sily.

Viac o téme: PokusPrevratČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu