Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Strašné zistenia u policajtov: Ponižovanie ľudí, rasová zaujatosť aj používanie neprimeranej sily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHICAGO - Inštitucionálne problémy na policajnom oddelení v americkom Chicagu viedli k roky trvajúcemu porušovaniu ľudských práv vrátane rasovej zaujatosti voči černochom a tendencie používať neprimeranú silu. Uvádza sa to v dnes zverejnenej správe ministerstva spravodlivosti USA.

Ministerstvo spustilo v decembri 2015 vlastné vyšetrovanie chicagského policajného zboru s 12.000 príslušníkmi, ktorý patrí k najväčším v krajine. Reagovalo tak na zverejnenie videozáberov z kamery v aute, zachytávajúcich belošského policajta, ako 16-krát vystrelí na černošského tínedžera Laquana McDonalda, keď utekal preč v ruke s malým skladacím nožíkom. Video zo streľby z roku 2014, ktorého zverejneniu sa mesto snažilo zabrániť, vyvolalo obrovské protesty a stálo funkciu mestského policajného komisára.

V správe sa okrem iných zistení uvádza aj to, že chicagská polícia používala neprimeranú silu a "tento model správania je pravdepodobne vo veľkej miere spôsobený systémovými nedostatkami v chicagskej polícii a na radnici". Správa tiež upozorňovala na nedostatočný výcvik policajtov a na to, že nie sú postihovaní za porušovanie zákonov. Za vlády prezidenta Baracka Obamu uskutočnilo ministerstvo spravodlivosti 25 vyšetrovaní policajných zborov so zameraním na občianske práva - napríklad v mestách Cleveland, Baltimore a Seattle.

Prípad Chicaga je jedinečný v tom, že správa sa objavuje len niekoľko dní pred výmenou federálnej vlády. Tá odchádzajúca dosiaľ veľmi výrazne podporovala plán na reformu polície. Zverejnená správa je prvým krokom v dlhom procese nápravy. Policajné oddelenie Chicaga má dlho povesť brutálneho zboru, predovšetkým v menšinových komunitách. Najviac neslávne známy je prípad Jona Burgea, veliteľa detektívneho útvaru v časti Chicaga nazývanej South Side. Burge a jeho muži celé desaťročia bili, dusili a elektrickými šokmi mučili černochov, aby ich donútili k priznaniu k zločinom, ktoré nespáchali. Detektívi využívali tieto praktiky od 70. rokov 20. storočia.

Pokiaľ ide o prípad McDonalda, až v deň zverejnenia videa, teda rok po streľbe, bol policajt Jason Van Dyke obvinený z vraždy. Van Dyke totiž strieľal na tínedžera, hoci ten už padol na zem a nehýbal sa.

Viac o téme: Polícia Chicago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu