Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Atentátnik zaútočil na policajnú stanicu v Turecku: Po divokej prestrelke padol mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

GAZIANTEP - Turecká polícia zabila dnes atentátnika, ktorý sa pokúsil zaútočiť na policajnú stanicu v meste Gaziantep neďaleko hranice so Sýriou. Pri streľbe utrpel menej závažné zranenia jeden policajt. Informovali o tom turecké médiá vrátane súkromnej televíznej stanice NTV, ktorá sa odvolala na miestnych žurnalistov.

Útočník začal strieľať do policajtov pri vchode stanice, policajní príslušníci však paľbu opätovali a muža usmrtili. Polícia je presvedčená, že mal komplica, ktorého sa snaží teraz vypátrať a zadržať. Na miesto činu boli povolané komandá na zneškodňovanie bômb pre prípad, že by mal mŕtvy atentátnik na sebe výbušninu, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

V Turecku vládne napätie po sérii útokov, ktoré úrady pripisujú kurdským militantom a extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Krajina stále zápasí aj s dôsledkami prekazeného júlového štátneho prevratu, z ktorého Ankara obviňuje hnutie vedené moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, žijúcim v súčasnosti v Spojených štátoch.

Minulý týždeň pri útoku neďaleko súdnej budovy v Izmire, treťom najväčšom meste Turecka, zahynuli policajt a zamestnanec súdu. Dvaja útočníci, ktorí pri budove odpálili vozidlo plné výbušnín, prišli tiež o život pri prestrelke s políciou. Turecké úrady uviedli, že za útokom stojí zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK).

Útok na súdnu budovu nasledoval len niekoľko dní po tom, čo počas silvestrovského a novoročného večierka v nočnom klube v Istanbule zastrelil útočník 39 ľudí. K násilnému činu sa prihlásil IS a uviedol, že to bola odveta za vojenské operácie Turecka v Sýrii. Strelec z klubu je stále na úteku.

Úrad guvernéra v Ankare dnes oznámil, že na 30 dní preventívne zakazuje všetky verejné zhromaždenia a demonštrácie, a to z bezpečnostných dôvodov. Podľa guvernéra totiž hrozia prípadné útoky "zakázaných teroristických organizácií".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu