Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európa má novú osobnosť na poli bezpečnosti, odborníka na islamský terorizmus

Lamberto Zannier, Sebastian Kurz a Peter Neumann
Lamberto Zannier, Sebastian Kurz a Peter Neumann (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Osobitným splnomocnencom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre boj proti radikalizácii sa stal s okamžitou platnosťou nemecký politológ, odborník na islamský terorizmus prof. Peter R. Neumann (42).

Úlohou tohto experta, ktorého vymenoval do funkcie v zastúpení Rakúska ako predsedníckej krajiny OBSE šéf tamojšej diplomacie Sebastian Kurz, bude predovšetkým koordinácia programov na deradikalizáciu islamistov.

Neumann, riaditeľ Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie pri londýnskej King’s College, bol na sklonku uplynulého roka často oslovovaný predovšetkým nemeckými médiami, aby analyzoval príčiny, priebeh a dôsledky teroristického útoku na jeden z predvianočných trhov v Berlíne z 19. decembra. Už tri dni po tomto útoku obvinil nemecké orgány zo "systémového zlyhania" v boji proti terorizmu. "Pravdepodobný atentátnik Anis Amri bol úradom známy. Vedelo sa, že mal v úmysle spáchať v Nemecku útok a napriek tomu štruktúry nefungovali," povedal vtedy pre tlačovú agentúru DPA.

Neumann sa vyslovil za prehodnotenie otázok personálu a právomocí, spolupráce medzi spolkovými a federálnymi orgánmi v Nemecku, ako aj kooperácie na európskej úrovni. Iba tak je podľa neho možné získať komplexnú stratégiu boja proti terorizmu. Namiesto nej sa doteraz po každom útoku objavili iba čiastkové opatrenia, ako napríklad zákaz nosenia buriek alebo využitie elektronických zariadení pri sledovaní pohybu podozrivých.

Viac o téme: TerorizmusOBSEOrganizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu