Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký posun vo vyšetrovaní pádu ruského lietadla: Pátracie tímy našli čiernu skrinku

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Pátracie tímy našli dnes záznamník letových údajov z ruského lietadla Tu-154. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Záznamník letových údajov z lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, ktoré sa krátko po štarte z mesta Soči zrútilo do Čierneho mora, nie je závažne poškodený. Záznamník letových údajov - jednu z dvoch čiernych skriniek - vyzdvihli ruskí potápači z morského dna dnes ráno a letecky ju prepravili do laboratória ministerstva obrany, kde ju podrobia analýze. Predtým, ako z nej začnú získavať údaje, ju však budú musieť umyť v destilovanej vode.

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154, na ktorého palube bolo 92 ľudí, smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora. 

Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

V Čiernom mori našli telá ďalších dvoch obetí nedeľňajšieho leteckého nešťastia

V oblasti pádu ruského lietadla Tu-154, ktoré sa v nedeľu krátko po svojom štarte v Soči zrútilo do Čierneho mora, našli záchranári doteraz telá 13 obetí. Ako pre agentúru RIA Novosti uviedol nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu, potápači objavili na dne mora aj niekoľko úlomkov lietadla, vrátane väčších, pričom časť z nich už dopravili na súš. 

Veľký posun vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rozsiahla pátracia akcia

Tímy ruskej námornej záchrannej služby (Rosmorrečflot) včera popoludní prerušili pátranie po úlomkoch lietadla. Ministerstvo obrany uviedlo, že v pátraní pokračuje, pričom personál sa strieda v troch zmenách. Do pátracej akcie je zapojených celkovo 43 lodí s nevyhnutným vybavením, ponorky, drony, 182 potápačov a 3500 ľudí prehľadávajúcich pobrežie.

Veľký posun vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rusko pozastavilo lety všetkých lietadiel typu Tu-154

Rusko pozastavilo lety všetkých lietadiel Tu-154, až kým sa nevyšetria príčiny havárie stoja tohto typu, ktorý sa v nedeľu s zrútilo do Čierneho mora. Uviedla to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroj z prostredia rezortu obrany. Zdroj ďalej poznamenal, že v súčasnosti je v prevádzke obmedzený počet lietadiel Tu-154, takže pozastavenie ich využívania nespôsobí vážnejšie problémy.

Alexandrovovci budú žiť a zostanú symbolom ruskej armády a Ruska, uviedol ruský minister obrany Pankov

Alexandrovov súbor piesní a tancov bude žiť a zostane symbolom armády a Ruska. Vyhlásil to včera pred novinármi námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov v súvislosti s nedeľňajšou nehodou lietadla, pri ktorej zahynulo 68 členov a interných zamestnancov súboru. Na palube lietadla ruského ministerstva obrany, ktoré sa krátko po štarte z ruského Soči zrútilo do Čierneho mora, bolo 92 ľudí.

Veľký posun vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pankov spresnil, že Alexandrovovci majú spolu 285 členov. "Zahynulo 68 umelcov a zamestnancov súboru, dnes to môžeme takto povedať. Je to veľmi veľká strata. Budeme veľmi tvrdo pracovať na tom, aby sme ich nahradili. Súbor bude žiť...a zostane symbolom našej armády a našej krajiny," zdôraznil Pankov.

Veľký posun vo vyšetrovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Smrť kolegov bola šokom pre tých členov súboru Alexandrovovcov, ktorí sa zájazdu do Sýrie z rôznych dôvodov nezúčastnili. Medzi nimi je aj sólista Vadim Ananev, ktorému povolili neúčasť na novoročnom koncerte pre ruských vojakov v Sýrii kvôli narodeniu dieťaťa. 

Ananev v rozhovore pre agentúru AP uviedol, že pri nehode zahynulo "všetkých päť sólistov" súboru, ktorí boli súčasne jeho blízkymi priateľmi. "Poznám ich 30 rokov. Poznám ich ženy a deti. Aj kvôli nim sa cítim strašne, kvôli tomu, o čo všetko som prišiel," dodal. 

Viac o téme: PádLietadloČierna skrinkaRuskoTu-154Čierne moreAlexandrovovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu