Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovatelia poznajú príčinu havárie lietadla s Alexandrovcami: Desivé posledné slová kapitána

Portréty Alexandrovcov sú umiestnené pre ich budovou v Moskve
Portréty Alexandrovcov sú umiestnené pre ich budovou v Moskve (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Vyšetrovatelia sa domnievajú, že zlyhanie vztlakových klapiek mohlo zaviniť nedeľňajší pád ruského vojenského lietadla s členmi armádneho vojenského súboru Alexandrovovci do Čierneho mora. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Interfax.

Letový záznam vyzdvihnutý z lietadla odhalil, že stroj mohol mať problém s mechanizmom kontroly vztlakových klapiek. V dôsledku toho mohla posádka lietadla podhodnotiť vážnosť situácie, citovala agentúra nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu. Pri nehode, ku ktorej došlo krátko po štarte z letiska v Soči, zahynulo pravdepodobne všetkých 92 ľudí na palube. Väčšinu z cestujúcich tvorili Alexandrovovci, ktorí mali mať v Sýrii vystúpenie pre vojakov.

Vyšetrovatelia vylúčili terorizmus ako pravdepodobnú príčinu. Uviedli, že na pozostatkoch obetí a troskách lietadla sa nenašli žiadne stopy po výbušnine. Ruské noviny Komsomoľskaja pravda zverejnili údajné úryvky z hlasového záznamníka lietadla, na ktorom člen posádky v posledných chvíľach letu hovorí: "Dočerta, klapky! Kapitán, padáme."

Z mora vyzdvihli doteraz najmenej 15 tiel a stovky fragmentov z ďalších tiel a lietadla, vrátane niektorých častí jeho trupu. Rozsiahle pátranie pokračuje v oblasti niekoľkých kilometrov. Ruské orgány uviedli, že silný prúd v Čiernom mori v blízkosti Soči spôsobil fragmentáciu a rozšírenie trosiek stroja do okolia.

Viac o téme: HaváriaLietadloRuskoAlexandrovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu