Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin v horúcom kresle: Prezident hovoril o Ukrajine, Trumpovi, aj jadrovom zbrojení

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin otvoril dnes o 10.00 h svoju tradičnú koncoročnú veľkú tlačovú konferenciu, na ktorej v Kremli niekoľko hodín odpovedá na otázky a odpovede akreditovaných novinárov. V úvode zhodnotil hospodárske výsledky krajiny, potom dal priestor otázkam.

Zvyčajne trvá tento maratón otázok a odpovedí tri až štyri hodiny, hoci nedosahuje takú dĺžku, ako jeho odpovedanie na otázky verejnosti v priamom televíznom prenose. Putinov hovorca Dmitrij Peskov v predstihu povedal, že tento rok budú tlačovej konferencii dominovať hospodárska situácia a sociálne otázky, vojna v Sýrii, na ktorej sa podieľa aj Rusko, a zvolenie nového amerického prezidenta. Dodal, že ministerstvá pripravili Putinovi podklady a šéfovia jednotlivých rezortov sú počas tlačovej konferencie na telefóne.

Rusko predčasné prezidentské voľby nepotrebuje

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko nepotrebuje predčasné prezidentské voľby. K záležitosti sa vyjadril na svojej výročnej tlačovej konferencii v Kremli, na ktorú sa akreditovalo vyše 1400 novinárov.

"Poviem to jasne: sú možné, ale nie sú potrebné," odpovedal Putin na otázku, či si myslí, že Rusko potrebuje predčasné voľby. Všeobecne sa očakáva, že vo voľbách, ktoré by sa v riadnom termíne mali konať na jar 2018, bude Putin opätovne kandidovať.

Vzťahy s Ukrajinou sa "skôr či neskôr" zlepšia 

Putin vyjadril presvedčenie, že vzťahy Ruska s Ukrajinou sa "skôr či neskôr" znormalizujú. Most, ktorý sa stavia medzi Ruskom a Krymom, anektovaným Ruskom v roku 2014, podľa neho prispeje po zlepšení vzájomných vzťahov k rozvoju komerčných a humanitárnych stykov.

Putin odpovedal aj na otázky týkajúce sa Spojených štátov. Pochválil novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa podľa jeho slov svojou kampaňou trafil do nálady amerických voličov, a odmietol obvinenia Bieleho domu, že Rusko zasiahlo do volieb v USA. Povedal, že Demokratická strana sa pokúša obviniť zo svojej volebnej porážky vonkajšie faktory, pretože sa nenaučila prehrávať dôstojne.

Ruský prezident pred vyše 1400 prítomnými novinármi vyhlásil, že chce mať s Donaldom Trumpom "obchodné a konštruktívne vzťahy, ktoré budú na prospech obom krajinám, Rusku i USA". Putin uviedol, že nevidí "nič nezvyčajné" na Trumpovom sľube posilniť americké jadrové sily. Zdôraznil, že ruská armáda je silnejšia ako akýkoľvek potenciálny agresor, aj keď priznal, že USA majú väčšiu armádu. "V skutočnosti majú viac raketových striel, viac ponoriek a viac lietadlových lodí (ako Rusko), s tým nepolemizujeme, ale my sme jednoducho silnejší ako akýkoľvek agresor," povedal. Modernizácia ruskej armády podľa neho pomohla posilniť jadrové sily Ruska.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Atentát na ruského veľvyslanca vzťahy s Tureckom nenaruší 

Ruský prezident odsúdil nedávne zavraždenie ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova, ktoré označil za pokus zničiť vzájomné vzťahy. Rusko a Turecko, s podporou Iránu, spolupracujú v úsilí vyriešiť humanitárnu krízu v Sýrii, uviedol na konferencii.

Asi 100.000 ľudí bolo evakuovaných z vojnou zničeného sýrskeho mesta Aleppo, pokračoval a označil to za "najväčšiu humanitárnu operáciu vo svete". "Ďalšie štádium by malo byť prímerie na celom území Sýrie a začatie rozhovorov o politickom riešení" občianskej vojny, dodal.

Putin podporuje bezvízový styk EÚ s Ukrajinou, zbrojiť bude ďalej

Prezident Putin dnes vyhlásil, že "plne podporuje", aby Európska únia umožnila Ukrajincom bezvízový styk. Ukrajinci by mali dostať aj právo pracovať v EÚ, aby posilnili pracovnú silu bloku, povedal na konferencii.

Vízové režimy medzi krajinami EÚ a štátmi bývalého Sovietskeho zväzu označil Putin za pozostatky studenej vojny, ktoré by sa mali skončiť "čo možno najskôr". Základom pre riešenie konfliktu na východe Ukrajiny by podľa ruského prezidenta mali zostať mierové rokovania pod záštitou Francúzska a Nemecka.

"Normandský formát nebol veľmi účinný, ale nič iné nie je a práca v tomto formáte by mala pokračovať, v opačnom prípade sa situácia zhorší", upozornil dnes Putin. V reakcii na žiadosti o prepustenie ukrajinského filmára Oleha Sencova a ďalších Ukrajincov uväznených v Rusku Putin vyzval na komplexnú dohodu o prepustení všetkých väzňov vrátane tých, ktorí sú v ukrajinských väzeniach.

Ruské jadrové raketové strely dokážu prelomiť akúkoľvek protiraketovú obranu, povedal ďalej prezident. Rusko ich podľa neho muselo vyvinúť po tom, ako USA v roku 2001 vystúpili zo zmluvy pochádzajúcej z čias studenej vojny, ktorá zakazovala protiraketové obranné systémy. Modernizácia ruských jadrových síl je podľa neho v súlade s existujúcimi dohodami o kontrole zbraní, vrátane Novej zmluvy START (Zmluva o obmedzení počtu strategických zbraní) s USA. Putin argumentoval, že preteky v zbrojení nevyvolalo Rusko. Keď USA vybudovali svoje protiraketové obranné systémy, Rusko vyvinulo jadrové zbrane schopné preniknúť cez ne, dodal.

Už v úvode tlačovej konferencie Putin povedal, že ekonomika krajiny sa začala zotavovať. Tohtoročný očakávaný pokles o 0,6 až 0,7 percenta bude oveľa nižší ako vlaňajších 3,7 percenta. Niektoré sektory hospodárstva už vykazujú rast a rezervy ruskej centrálnej banky sa tento rok zvýšili. Tlačová konferencia sa po dvoch hodinách, na poludnie SEČ, skončila.

Viac o téme: KonferenciaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu