Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko terčom teroru: Zoznam najvážnejších prípadov tohto roka, kedy utečenci zabíjali

Záchranné služby po útoku na vianočný trh v Berlíne.
Záchranné služby po útoku na vianočný trh v Berlíne. (Zdroj: TASR/Michael Sohn)

BERLÍN - Výber prípadov, pri ktorých utečenci alebo žiadatelia o azyl v poslednom roku v Nemecku niekoho zabili či vážne zranili:

17. septembra 2015 - Islamský radikál z Iraku, ktorý bol pod dohľadom nemeckých bezpečnostných úradov, v Berlíne dobodal policajtku. Jej kolega útočníka zastrelil, jedna zo striel zranila aj policajtku. Muž predtým ohrozoval chodcov nožom. Denník Die Welt uviedol, že útočník bol hlavným strojcom nevydareného atentátu na niekdajšieho irackého premiéra Ajád Alávího počas jeho berlínskej návštevy v roku 2004.

17. októbra 2015 - Pri hádke medzi somálskymi utečencami v ubytovni v severonemeckom Neuenkirchen zomrel dvadsaťročný Somálec, keď ho dvadsaťštyriročný krajan bodol do krku.

25. júna 2016 - Šesť ľudí utrpelo zranenia pri útoku nožom v azylovom stredisku neďaleko Berlína. Polícia po čine zatkla tridsaťsedemročného muža, ktorý bol tiež obyvateľom azylového centra. Útok sa odohral v Genshagene, ktorý sa nachádza asi desať kilometrov južne od Berlína v spolkovej krajine Brandenbursko.

18. júla 2016 - Sedemnásťročný žiadateľ o azyl z Afganistanu napadol nožom a sekerou cestujúcich regionálneho vlaku do bavorského Würzburgu. Mladík vážne zranil štyroch členov rodiny z Hongkongu, pri úteku z vlaku ešte ľahko zranil chodkyňu. Polícia pri zásahu útočníka zastrelila. V izbe útočníka, ktorý žil v pestúnskej rodine, našla polícia ručne kreslenú vlajku Daeš.

24. júla 2016 - Sýrsky žiadateľ o azyl zabil na autobusovej stanici v Reutlingene na juhu Nemecka mačetou ženu, s ktorou sa zrejme poznal, a ďalšie osoby zranil. Polícia útočníka po čine zadržala. Išlo o dvadsaťjedenročného muža, ktorý bol polícii známy už z minulosti.

24. júla 2016 - V bavorskom Ansbachu sa odpálil pri vstupe na hudobný festival dvadsaťsedemročný Sýrčan, odmietnutý žiadateľ o azyl. Pri útoku bolo zranených 12 ľudí, jeho strojca zomrel. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Daeš.

19. decembra 2016 - Pri útoku nákladným vozidlom na vianočný trh v centre Berlína zahynulo 12 ľudí a desiatky ďalších bolo zranených. Minister vnútra Thomas de Maizière dnes oznámil, že podozrivý, ktorý bol zatknutý hneď po útoku, je zrejme z Pakistanu, ako o tom skôr informovali médiá. Muž, ktorý obvinenia odmieta, podľa ministra prišiel do Nemecka v posledný deň minulého roka a do Berlína tento rok vo februári.

Viac o téme: NemeckoMigrantiútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu