Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Polícia v Hamburgu zatkla podozrivého Turka: Zhromažďoval údaje o Kurdoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KARLSRUHE - Nemecká spolková prokuratúra dnes oznámila, že nechala v Hamburgu zatknúť 31-ročného Turka, ktorý je podozrivý z vykonávania špionáže v prospech Ankary.

Nemenovaný muž údajne z poverenia tureckej tajnej služby sledoval Kurdov žijúcich na území Nemecka. Podľa zverejneného vyhlásenia mal získavať informácie o miestach ich pobytu, osobách, s ktorými sa stýkajú, ako aj o ich politických aktivitách. Nemecké orgány ho tiež podozrievajú, že okrem jednotlivcov sledoval aj kurdské zariadenia.

Údajného špióna, ktorý sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe, zatkli v Hamburgu ešte vo štvrtok. Konflikt medzi tureckým vedením a kurdskou menšinou trvá už viac ako 30 rokov a opäť sa vyostril počas vlaňajšieho leta.

Militantná Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie boj proti Ankare, je zaraďovaná medzi teroristické organizácie a okrem Turecka má zakázanú činnosť aj v štátoch EÚ vrátane Nemecka. Turecká vláda pravidelne obviňuje svojich západných spojencov, že nevyvíjajú dostatočné úsilie o zastavenie aktivít PKK. Medzičasom začala Ankara tvrdšie postupovať aj proti prokurdskej opozícii v krajine.

Viac o téme: ZatknutieHamburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu