Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poliaci sú odhodlaní ochrániť najvzácnejšiu zbierku v Európe: Ide o Da Vinciho aj Rembrandta

Dáma s hranostajom od da Vinciho Zobraziť galériu (2)
Dáma s hranostajom od da Vinciho (Zdroj: twitter/Franduil)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo kultúry dnes vyhlásilo, že sa usiluje zachovať národu jednu z najvzácnejších súkromných zbierok výtvarného umenia v Európe. Cieľom vlády je zabezpečiť, aby zbierka rodiny Czartoryských v Krakove dostala náležitú opateru, a zachovať tieto umelecké diela "pre ďalšie poľské generácie".

Vláda však priamo neuviedla, či hodlá odkúpiť túto rozsiahlu zbierku, ktorá okrem iného obsahuje da Vinciho Dámu s hranostajom či Rembrandtovu Krajinu s dobrým samaritánom. Vládu k tomuto kroku podnietilo podozrenie poľského ministra kultúry Piotra Glinského, že zmienený da Vinciho obraz by mohol byť odpredaný do zahraničia. Nadácia kniežat Czartoryských to nepotvrdila ani nevyvrátila.

Dáma s hranostajom od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter/Franduil)

Podľa domácich médií nadácii chýbajú dostatočné prostriedky na udržiavanie zbierky. Nadáciu založil v roku 1991 Adam Karol Czartoryski. Spravuje ju Múzeum kniežat Czartoryských v spolupráci s Národným múzeom v Krakove. Czartoryskí sú poľskou šľachtickou rodinou litovsko-rusínskeho pôvodu. Zmienené múzeum založila v roku 1796 princezná Izabela Czartoryská.

Viac o téme: KultúraZbierkaPoľskoUmelecké dieloUmelie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu