Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Atentát na ruského veľvyslanca: Putin hovorí o provokácii

Streľba na ruského veľvyslanca. Zobraziť galériu (10)
Streľba na ruského veľvyslanca. (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Ruský veľvyslanec v Turecku Andrej Karlov, ktorého dnes postrelil neznámy útočník na výstave fotografií v Centre moderného umenia v Ankare, zraneniam podľahol. Oznámila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

K útoku došlo počas otvorenia výstavy s názvom Rusko očami Turkov. Polícia útočníka pri následnom zásahu zastrelila, uviedla televízna stanica NTV. Podľa svedkov, na ktorých sa odvolala ruská agentúra TASS, muž strieľal na 62-ročného veľvyslanca zozadu, keď dokončil otvárací príhovor.

Video nie je vhodné pre deti a slabé povahy, pretože obsahuje zábery násilného charakteru.

VIDEO Atentát na ruského
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Burhan Ozbilici)

Ruská ambasáda sa domnieva, že by mohlo ísť o islamistický útok, napísal turecký denník Hürriyet. Počas streľby totiž páchateľ údajne kričal islamistické heslá. Vykríknuť mal aj "Alláhu akbar!", teda "Boh je najväčší", uviedla agentúra RIA Novosti.

Turecká televízia NTV dodala, že pri útoku utrpeli zranenia minimálne tri ďalšie osoby. K útoku došlo len deň predtým, ako sa turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu stretne v Moskve so svojimi iránskymi a ruskými rezortnými kolegami, aby diskutovali o situácii v Sýrii.

Andrej Karlov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Terorizmus neprejde. Budeme odhodlane proti nemu bojovať. V našich srdciach navždy zostane pamiatka na vynikajúceho ruského diplomata Andreja Karlova," povedala to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Atentát považuje Moskva za teroristický čin. "Sme v spojení s tureckými oficiálnymi predstaviteľmi, ktorí nás presvedčili, že sa vykoná starostlivé a podrobné vyšetrovanie. Vrahovia budú potrestaní," povedala Zacharovová.
 

Oslabili aj meny

Dnešný útok v Ankare na ruského veľvyslanca v Turecku oslabil tureckú líru a dočasne aj ruský rubeľ. Kurz líry po útoku klesol o 0,5 percenta a po správe o veľvyslancovej smrti mena oslabila až o 0,8 percenta na denné minimum 3,5338 TRY / USD. Ruský rubeľ tiež oslabil na denné minimum 62,045 za dolár, neskôr ale oživil a vrátil sa na zhruba 61,90 RUB / USD.
 
Útok sa udial podľa prvých informácií počas otvorenia výstavy moderného umenia organizovanej v Ankare ruským veľvyslanectvom. Útočník sa podľa očitých svedkov pomstil za situáciu v severosýrskom Halab (Aleppe). Podľa tureckých médií sa páchateľa podarilo zasahujúcou políciou nakoniec zastreliť.
 

Išlo o ankarského policajta

Vraha ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova identifikovali miestne bezpečnostné zdroje ako ankarského policajta, ktorý bol práve mimo služby. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa skorších informácií sa dostavil na vernisáž výstavy organizovanej ruským veľvyslanectvom v čiernom obleku a pri vstupe predložil podľa všetkého svoj preukaz.
 
Pred vraždou stál za chrbtom veľvyslanca, ktorý prednášal otvárací prejav, a tváril sa ako by sa staral o jeho bezpečnosť. Potom Karlova strelil do chrbta. Zatiaľ nie je jasné, či páchateľ patril k nejakej širšej organizácii. K atentátu sa nikto doteraz neprihlásil. V Turecku je aktívnych niekoľko organizácií, ktoré v krajine spáchali už niekoľko teroristických útokov.
 
Najkrvavejších sa dopustili zástupcovia radikálneho Daeš a odbojných kurdských separatistov. Páchateľ dnešného útoku sa hlásil k severosyrskému mestu Halab (Aleppo), ktoré sa v minulých týždňoch stalo terčom drvivých náletov ruského letectva. Podľa médií policajti útočníka usmrtili, ale úrady to doteraz nepotvrdili.
 
Podľa tureckých médií miestne tajné služby teraz overujú, či útočník patril k radikálnej Fronte dobytia Sýrie, ktorá sa predtým volala An-Nusrat. Podľa očitých svedkov sa spevom k nej prihlásil. Hnutie zatiaľ na svojich sieťach na atentát nereagovalo.
 

O útoku už informovali Putina

O útoku na veľvyslanca bol podľa Kremľa informovaný prezident Vladimír Putin, ktorý si vyžiadal ďalšie informácie od ministra zahraničia a šéfov tajných služieb. Atentát podľa predsedu zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonida Sluckého nepovedie k novému zhoršeniu rusko-tureckých vzťahov ako po minuloročnom zostrelení ruského bombardéra tureckými stíhačkami.
 
,,Samozrejme zaznie vyhlásenie v Bezpečnostnej rade OSN, kde vyjadríme naše stanovisko, ale hlavné je to, že k novému ochladeniu medzi Moskvou a Ankarou nedôjde, ako by si priali našu strategickí protivníci ako v Ankare, tak na Západe. K tomu nedôjde," povedal Sluckij v televízii Rossija 24. Zdôraznil, že napriek tragédii by sa v utorok v Moskve mali konať plánované rozhovory medzi šéfmi ruskej, tureckej a iránskej diplomacie o situácii v Sýrii.
 
Agentúra TASS s odvolaním sa na neoficiálne informácie uviedla, že turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu už je v ruskej metropole. Avšak turecké veľvyslanectvo v Moskve nebolo schopné uviesť, či sa rokovania uskutočnia. ,,Vina za smrť veľvyslanca leží na tureckej strane," vyhlásil ďalší ruský zákonodarca Vladimir Džabarov, podľa ktorého Turci nezabezpečili primeranú ochranu, hoci mohli vzhľadom k dobytiu Halab podobný teroristický čin očakávať.
 
Každopádne je podľa neho potrebné dať posilniť bezpečnosť ruských zastupiteľských úradov a ďalších ruských zariadení v Turecku a aj v ďalších krajinách susediacich so Sýriou. Ruské úrady varovali ruských turistov v Turecku s cieľom aby sa vyhýbali zhromažďovaniu ľudí.
 

Vystrelil osemkrát

Na videozázname, ktoré zverejnili viaceré médiá, páchateľ kričí v arabčine: "Nezabudnite na Aleppo, na Sýriu! Pokým nie sú v bezpečí naši bratia, ani vy nebudete poznať chuť bezpečia... Odídem odtiaľto len mŕtvy... Zaplatí každý, kto je zapojený do tejto krutosti". 
 
Polícia útočníka pri následnom zásahu zastrelila, uviedla súkromná turecká televízna stanica NTV s tým, že muž stihol postreliť aj ďalšie tri osoby. Veľvyslanec utŕženým zraneniam podľahol. Fotograf agentúry AP uviedol, že páchateľ mal na sebe oblek a kravatu a vystrelil prinajmenšom osemkrát. Dodal, že muž hovoril aj po rusky a počas svojho vyčíňania zničil viacero vystavovaných fotografií. 
Redaktor tureckého denníka Hürriyet Hašim Kilič zase uviedol, že páchateľ počas streľby spomínal "Aleppo a pomstu". 
 

Putin hovorí o provokácii

Ruský prezident Vladimir Putin označil zavraždenie ruského veľvyslanca v Turecku za provokáciu, ktorá má zabrániť normalizáciu vzťahov medzi oboma štátmi a nastolenie mieru v Sýrii. ,Spáchaný zločin je nepochybne provokácia, ktorá má prekaziť normalizáciu rusko-tureckých vzťahov a prekaziť mierový proces v Sýrii, ktorý aktívne presadzuje Rusko, Turecko, Irán a ďalšie krajiny, ktoré majú záujem na urovnanie sýrskeho konfliktu," povedal.
 
Odvetou môže byť podľa Putina jedine zosilnenie boja proti terorizmu. ,,Banditi to pocítia," vyhlásil. Putin hovoril na záberoch spravodajskej televízie Rossija 24 z porady prezidenta so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, šéfom ruskej civilnej rozviedky SVR Sergejom Naryškina a šéfom tajnej služby FSB Alexandrom Bastrykinom, ktorej usporiadanie avizoval Kremeľ.
 
O atentáte turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom. Obaja prezidenti sa podľa hovorcu Kremľa dohovorili, že Rusko vyšle do Turecka skupinu vyšetrovateľov, ako aj na posilnenie bezpečnosti diplomatických zastúpení oboch krajín.
Viac o téme: PostrelenieAndrej Karlov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu