Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécky premiér v Nemecku: Hľadanie podpory pri prekonávaní dlhodobej krízy

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes v Berlíne obhajoval plány svojej vlády na hospodársku reformu a vyzval Nemecko, aby podporilo úsilie Atén o prekonanie dlhodobej dlhovej a ekonomickej krízy.

Po tom, ako veritelia z eurozóny zastavili realizáciu dohody o zmiernení dlhu jeho krajiny, pretože grécky parlament schválil vyplatenie vianočného príspevku dôchodcom, zdôraznil, že Gréci "priniesli obrovské obete v mene Európy". Hoci Tsipras výslovne uvedený príspevok nespomenul, po štvrtkovom summite EÚ v Bruseli dnes povedal, že Nemecko je jediná krajina, ktorá ho spochybňuje.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylúčila prijatie akýchkoľvek rozhodnutí o ekonomickom programe Grécka pri rokovaní s Tsiprasom. Zdôraznila, že to je záležitosť, ktorú musia zvážiť medzinárodné inštitúcie ako je Medzinárodný menový fond (MMF) a Euroskupina.

Merkelová povedala, že s Tsiprasom budú hovoriť o ekonomickej a finančnej situácii v Grécku. "Avšak... toto nie je miesto na prijímanie rozhodnutí," poznamenala. "Tie sú v dobrých rukách troch (medzinárodných) inštitúcií a Euroskupiny, ale zhodnotenie situácie gréckym premiérom istotne zohrá svoju úlohu v našich diskusiách," dodala.

Viac o téme: NemeckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu