Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd nariadil kontroverznú svadbu: Dievča (13), ktoré otehotnelo s príbuzným, sa za neho má vydať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/The Dr. Phil Show)

TUNIS - Tuniský súd povolil svadbu trinásťročnej dievčiny, ktorá otehotnela s dvadsaťročným príbuzným. Prípad v Tunisku vyvolal protest mimovládnej skupiny a ochrancov práv detí. Svadba sa napriek všetkým snahám zabrániť jej konala v governoráte Kef na severozápade Tuniska. Sudca pri svojom utorkovom rozhodovaní využil zákon, ktorý síce umožňuje potrestať za sex s dievčaťom mladších ako 15 rokov až šesťročným väzením, ale zároveň umožňuje vinníkovi vyhnúť sa trestu, ak sa s dievčaťom ožení. V tomto prípade bol vinníkom brat švagra dievčaťa.

Dievča (14) donútili vydať sa: Detská nevesta o rok otehotnela, potom prišla náhla smrť

"Použili zákon, ktorý je považovaný za zastaraný. Tunisko bolo jednou z prvých krajín z tejto oblasti, ktoré ratifikovali medzinárodnú dohodu o právach detí. Ale tento zastaraný zákon napriek tomu nebol nikdy pozmenený, takže je na sudcovi, či ho použije, alebo nie," oznámil stanici CNN iný sudca, ktorý si neželal byť menovaný.

Jedna tuniská mimovládna organizácia v utorok usporiadala pred budovou súdu protest a vydala vyhlásenie s ostrým odsúdením sudcovho súhlasu na "sobáš trinásťročnej s mužom, ktorý ju znásilnil". Skupina vyzýva vládu, aby tehotnej poskytla ochranu a umožnila jej chodiť ďalej do školy.

Ministerstvo pre záležitosti žien a rodiny oznámilo, že je prípadom znepokojené a že sa bude usilovať o zrušenie manželstva "v záujme dieťaťa". Úrad tiež vyzval parlament, aby urýchlil rokovania o zákone o násilí páchanom na ženách.

Návrh tohto zákona bol síce predložený v roku 2014, ale zatiaľ sa o ňom nejednalo. Má jasne definovať násilie a skoncovať s možnosťou omilostnit páchateľa sexuálneho násilia na osobách mladších ako 20 rokov. Možnosť vyhnúť sa trestu manželstvom má byť zrušená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu