Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci pozor, objednávky z Česka sú ohrozené: Tamojšia pošta vstupuje do štrajku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Tri menšie odborové zväzy Českej pošty vyhlásili na 19. decembra dvojhodinový výstražný štrajk. Protestu kvôli požiadavke na zvýšenie miezd o 2500 Kč (92,5 €) mesačne sa zúčastní okolo 6000 ľudí, teda pätina zamestnancov podniku, informoval dnes predseda štrajkového výboru Evžen Dvorský.

Protestovať bude Odborové hnutie zamestnancov Českej pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový snem Českej pošty. Oznámili to dnes v liste generálnemu riaditeľovi Českej pošty Martinovi Elkánovi. Na pošte je celkom deväť odborových organizácií, tie najväčšie sa k štrajku nepripoja. V pondelok 19. decembra prerušia štrajkujúci zamestnanci prácu medzi 17:00 a 19:00 hodinou.
 
Odborári zároveň varovali, že budú pokračovať rotujúcim štrajkom celý deň 22. decembra. "Dúfame, že týmto krokom prinútime vedenie Českej pošty, zriaďovateľa ministerstvo vnútra a štát, aby sa problematikou nízkych miezd svojich zamestnancov začal konštruktívne zaoberať," uviedol predseda SOS-21 Petr Pohl.
 
Česká pošta sa pred troma týždňami dohodla s väčšinou odborových organizácií, že navýši od apríla tarifné mzdy pracovníkov v prevádzke o 2,6 percenta, teda v priemere asi o 550 Kč (20,35 €). Podľa Pohla je priemerná mzda v podniku 21.400 Kč (791,8 €), takmer 6000 Kč (222 €), pod celoštátnym priemerom. December predstavuje pre Českú poštu prevádzkovo najexponovanejšiu časť roka, kedy počet balíkových zásielok rastie až na dvojnásobok.
 
Česká pošta zamestnáva vyše 30.000 ľudí, z toho viac ako 90 percent je v prevádzke a  v obchode. Podnik má 3200 pobočiek. Pošta vlani zvýšila konsolidovaný zisk pred zdanením o štvrtinu na 302 miliónov korún (cez 11 miliónov €). Zisk zvýšila kompenzácia od štátu za poskytovanie takzvanej univerzálnej služby, teda základných služieb v celej ČR. Podľa novely zákona o poštových službách je jej maximálna výška za minulý rok 700 miliónov korún (cez 25 miliónov €). Výnosy pošty za minulý rok vzrástli o takmer šesť percent na 20,26 miliardy korún (cez 700 miliónov €).
Viac o téme: ProtestČeská pošta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu