Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Protiteroristický záťah v Poprade: Štefan (53) rozposielal rádioaktívne obálky

Kriminalisti vykonali dnes dve domové prehliadky a prehliadky iných nebytových priestorov Zobraziť galériu (2)
Kriminalisti vykonali dnes dve domové prehliadky a prehliadky iných nebytových priestorov (Zdroj: MV SR)

BRATISLAVA - Poriadnym úlovkom sa môžu pochváliť elitní policajti. Zadržali muža, ktorý týždne terorizoval vysoké štátne úrady tým, že im adresoval obálky s nebezpečnou látkou. Muž už čelí obvineniam zo závažných zločinov.

Obálka s podozrivou látkou vystrašila nedávno aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol dňa 16.12.2016 obvinenie Štefanovi K. (53) z Popradu za obzvlášť závažný zločin terorizmus a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok," uviedol Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.  


Prečítajte si aj:

Anonym sa vyhráža policajtom a sudcom: Dôvod kontaminovaných listov odhalený


Vyhrážky a nebezpečný materiál

Podľa polície Štefan v priebehu mesiaca november 2016 mal najmenej v piatich prípadoch rozposlať zásielky adresované Okresnému súdu v Poprade, Okresnému súdu v Považskej Bystrici, Ministerstvu spravodlivosti SR, Okresnému súdu v Kežmarku a Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove s listom obsahujúcim hrozby sudcom, prokurátorom a príslušníkom polície, ktoré boli v niektorých prípadoch kontaminované rádioaktívnou látkou - rádionuklidom amerícia (Americium) 241Am. 

FOTO Protiteroristický záťah v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MV SR)

Najvyšší trest

Ako uviedol Gašpar, obvinený mal bez povolenia prechovávať a používať rádioaktívny materiál a ohroziť život a zdravie verejného činiteľa v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo, vážne destabilizovať ústavné zriadenie Slovenskej republiky. "Za takto kvalifikovaný skutok hrozí obvinenému trest odňatia slobody na doživotie. Momentálne je vo väzbe za inú trestnú činnosť," priblížil. 

Tibor Gašpar
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dnes v súvislosti s týmto prípadom urobil dve domové prehliadky a prehliadky iných nebytových priestorov, pri ktorých boli získané ďalšie dôkazy. Na prípade NAKA spolupracovala aj s odborom odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu  kriminálnej polície, kontrolnými chemickými laboratóriami ministerstva vnútra a Úradom verejného zdravotníctva SR.

 

 

Viac o téme: MužZadržaniePodozrivé zásielky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu