Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor na bižutériu z českých trhov: Šperky môžu byť karcinogénne

(Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká inšpekcia životného prostredia odhalila v tamojšej obchodnej sieti bižutériu importovanú z nečlenských štátov Európskej únie s vysoko nadlimitným obsahom ťažkých kovov. Išlo o karcinogénne kadmium, olovo a nikel.

Inšpektori, ktorým s odhalením pomohol röntgenový spektrometer, udelili v tejto súvislosti šesť pokút v celkovej výške 215.000 Kč. Informoval o tom internetový server Novinky.cz. Od začiatku roka, kedy sa začalo s využívaním spomínaného prístroja, došlo pri kontrole celkovo 257 produktov bižutérie k odhaleniu 43 obsahujúcich nadlimitné množstvo ťažkých kovov, čo predstavuje 17 percent. V niektorých prípadoch išlo však o rádovo niekoľkonásobné prekročenie.

Ako informoval riaditeľ inšpekcie Erik Geuss, v náušniciach v tvare sovy z tržnice v Brne sa napríklad našiel 910-násobok povoleného množstva kadmia. V prípade náramku od iného dodávateľa sa našlo zasa 1518-násobne viac olova ako je povolené maximum.

Ťažké kovy sa pri kontakte s pokožkou môžu dostať do tela. Používanie kadmia je limitované európskymi predpismi, pretože je známe ako genotoxická látka, ktorá sa v organizme kumuluje, a tiež ako karcinogén. Olovo má pri opakovanom vplyve na ľudský organizmus nepriaznivé účinky na ľudskú nervovú sústavu. Nikel je známy alergén, pri použití ktorého hrozia u ľudí citlivých na takéto látky nepríjemné kožné reakcie.

Česká inšpekcia odporúča zákazníkom, aby bižutériu namiesto tržníc a trhovísk nakupoval skôr v kamenných obchodoch, respektíve vyžadovali certifikáty o ich zložení.

Viac o téme: ZdravieVianočné trhyŠperkyBižutéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu