Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarsko vyprovokované USA: Do našich vecí sa nemajú primiešavať!

Sympatizanti odsúdeného Sýrčana protestujú.
Sympatizanti odsúdeného Sýrčana protestujú. (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Je poburujúce a neprijateľné, že Spojené štáty komentujú verdikt maďarského súdu, reagovalo dnes v Budapešti maďarské ministerstvo zahraničných vecí na vyhlásenie USA súvisiace s prípadom Sýrčana odsúdeného v Maďarsku na desať rokov väzenia za terorizmus.

"Je čudné, ak americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré pravidelne poučuje svet o nutnosti deľby moci, teraz vyzýva vládu jednej z krajín, aby zasiahla do súdnej záležitosti," cituje agentúra MTI vyjadrenie hovorcu rezortu maďarskej diplomacie Tamása Menczera. Podľa jeho slov v Maďarsku o osude páchateľov trestných činov rozhoduje súd, a nie tzv. občianske organizácie, či sa to ministerstvu zahraničných vecí USA páči, alebo nie.

"Zaútočiť na maďarské hranice a viesť niekoľko hodín trvajúci útok proti maďarským policajtom, ktorí hranice strážia, je trestný čin, ktorý je prísne trestaný. Maďarsko nebude nikdy brať na zodpovednosť americký súd, ak by odsúdil teroristov, ktorí napadli amerických policajtov," uzavrel Menczer.

Zástupca hovorcu ministerstva zahraničných vecí USA Mark Toner zverejnil dnes dokument, kde pripomína, že odsúdený Ahmed H. sa vlani v septembri zapojil do masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2. Došlo pri nich k stretu medzi žiadateľmi o azyl a políciou, čo bolo maďarskými orgánmi v širšom meradle kvalifikované ako teroristický čin.

Washington vyzval maďarskú vládu, aby v súvislosti s udalosťami v Röszke opätovne vyšetrila za účasti nezávislých občianskych organizácií prípad Ahmeda H. i prípady ďalších podobne odsúdených osôb.

Tribunál v juhomaďarskom Segedíne 30. novembra uznal Ahmada H. v prvostupňovom konaní za vinného z teroristického činu a uložil mu desaťročný trest odňatia slobody. Podľa stredajšieho verdiktu obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom. Súd okrem odňatia slobody muža celoživotne vykázal z územia Maďarska a rozhodol, že sa môže dostať podmienečne na slobodu najskôr po uplynutí dvoch tretín trestu.

Viac o téme: HraniceTeroristaMigrantiIslamistaUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu