Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Petrohrade sa hovorí o budúcnosti slovenskej kultúry: Výmena dobrých príkladov je základ

Stretnutie osobností ruskej kultúry v Petrohrade.
Stretnutie osobností ruskej kultúry v Petrohrade. (Zdroj: SITA/AP)

PETROHRAD - Slovenská stratégia rozvoja kultúry, vrátane veľkého dôrazu na výchovu ku kultúre a vzdelaniu už v ranom detskom veku, je správna. Poukazujú na to aj diskusie na 5. ročníku Petrohradské medzinárodného kultúrneho fóra. Pre TASR to povedala generálna riaditeľka Sekcie umenia a štátneho jazyka Ministerstva kultúry SR Zuzana Komárová.

„Najväčším prínosom je práve výmena skúseností a výmena dobrých príkladov, čo v ktorej krajine v jednotlivých oblastiach umenia funguje. Pre mňa bolo veľmi dôležité zistiť, že oblasti, ktoré sme pomenovali v stratégii, nie sú ojedinelé. Fungujú, či už v Ruskej federácii, ale aj v iných krajinách,“ zdôraznila Komárová.

Pridanou hodnotou podujatia, ktorú oceňujú desaťtisíce účastníkov z desiatok krajín, je to, že počas medzinárodného kultúrneho fóra sú otvorené takmer všetky kultúrne inštitúcie, a účastníci fóra si môžu vybrať z bohatého hlavného aj sprievodného programu.

„Som veľmi šťastná, že v Petrohrade, ktorý sa považuje za významné kultúrne centrum Ruska, existuje toto významné fórum. Odborníci z rôznych strán sveta sem cestujú a presvedčia sa, že nielen Petrohrad, ale celé Rusko je krajina, kde si vážia kultúru, zachraňujú kultúrne pamätihodnosti, kde sa tvoria nové kultúrne zariadenia, kde všetko z minulosti má skutočne veľký význam pre nás všetkých," povedala rodáčka z Petrohradu Irina Sečíková.

Na 5. ročníku medzinárodného kultúrneho fóra v Petrohrade sa predstavujú nielen rôzni odborníci z oblasti umenia a kultúry, študenti stredných a vysokých umeleckých škôl vo viacerých predstaveniach a koncertoch, ale aj známe umelecké osobnosti ako napríklad choreograf a baletný majster Boris Eifman s poslednou premiérou baletu Čajkovskij, alebo jeden z najlepších svetových klaviristov Denis Matsuev, ktorý bude dnes koncertovať na Slovensku vrámci Bratislavských hudobných slávností. Slovensko zastupuje delegácia vedená štátnym tajomníkom Ministerstva kultúry SR Ivanom Sečíkom.

Viac o téme: KultúraSlovenskoPetrohradZuzana Komárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu