Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dočkáme sa wifi pripojenia zadarmo? Na verejných miestach by to mohlo byť už o rok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Rada ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ dnes schválila jednoduché financovanie projektov bezplatného wifi pripojenia na verejných miestach. V cieľovej podobe má byť do projektu pripojených približne osemtisíc komunít v Európe, pričom Európska komisia očakáva približne 50 miliónov prístupov denne.

Agentúru SITA o tom informoval Komunikačný odbor Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu s tým, že rokovanie viedol vicepremiér Peter Pellegrini. "Slovenské predsedníctvo v rámci rokovania o tomto návrhu predstavilo kompromis, aby sa minimálna rýchlosť bezdrôtového pripojenia nezačínala hneď na veľmi vysokých gigabitových rýchlostiach, čo pôvodne malo byť jediným cieľom nariadenia, ale aby sa spodné rýchlosti pohybovali od úrovni 30Mb za sekundu," uvádza sa v tlačovej správe. Takto chcú ministri podporiť aj regióny v Európe, ktoré sú menej technologicky rozvinuté. Ak návrh schvália v Európskom parlamente, prvú výzvu na implementáciu bezplatnej wifi vydajú v máji až júni 2017. Spustiť projekt by tak mohli do októbra budúceho roka s tým, že cieľovým prijímateľom v tomto kole majú byť najmä samosprávy. 

"Je úspech, že sme sa s členskými krajinami dohodli za menej ako dva mesiace. Spokojnejší by som však bol, ak by sme zaviedli vysokorýchlostný internet, vrátane verejných bezplatných wifi pripojení, aj do takzvaných "bielych miest“, čiže do obcí, kde ich obyvatelia nemajú žiadne vyhovujúce pripojenie,“ uviedol Pellegrini. Doplnil, že je dôležité, aby sa aj obce z bielych miest Slovenska mohli kvalifikovať na získanie finančnej dotácie pre zakúpenie týchto wifi zariadení, a preto je potrebné do nich najskôr dotiahnuť dostatočné vysokorýchlostné internetové pripojenie. "Práve tu vidím úlohu štátu, ktorý musí konať aj napriek nevôli niektorých komerčných subjektov, ktoré takého snahy doteraz len sabotovali,“ vysvetlil Pellegrini. 

Ďalším významným úspechom je podľa neho schválenie dohody ministrov o odbúravaní bariér pri obchodovaní cez internet bez geografického blokovania či dohoda členských krajín o budúcoročnom zrušení roamingových poplatkov. Pokrok dosiahli ministri aj v oblasti regulácie trhu so zasielaním balíkov cez hranice, čím sa vytvorí tlak na konečné zníženie cien, ďalej pri smernici o sprehľadnení pravidiel digitálnych kontraktov či pri koordinácii orgánov pre ochranu spotrebiteľa alebo v oblasti audiovízie, kde sa budú regulovať platformy na zdieľanie videí, ako napríklad YouTube či VIMEO, a ktorou sa zavádzajú povinné kvóty pre európsky obsah. "Slovenské predsedníctvo okrem toho iniciovalo a schválilo tri dohody ministrov k novému plánu pre eGovernment, ku kybernetickej odolnosti Európy a k podpore využívania digitálnych technológií v rozvojovej politike," zhrnul predbežné výsledky rokovania Pellegrini.

Viac o téme: PripojenieWifiInternet Peter PellegriniRada EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu