Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OSN má ťažké srdce na Mjanmarsko: Dopúšťajú sa čistiek moslimskej menšiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEPJITO - Mjanmarské ozbrojené sily sa dopúšťajú etnických čistiek voči moslimskej menšine Rohingov v Jakchainskom štáte, čo spôsobuje útek jej príslušníkov do susedného Bangladéša. Pre stanicu BBC to dnes vyhlásil John McKissick z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Mjanmarská vláda vykonáva operácie zamerané proti povstalcom od októbra, keď došlo ku koordinovaným útokom na pohraničnú stráž, spáchanie zločinov však vláda odmieta a tvrdí, že Rohingovia sami podpaľujú svoje domy. Novinári a humanitárni pracovníci majú zákaz vstúpiť do Jakchainského štátu.

Rohingovia, ktorých je približne milión, sú vnímaní mnohými z mjanmarskej budhistickej majority ako ilegálni migranti z Bangladéša. Hoci oficiálnou politikou Bangladéša je nepovoľovať ilegálnym migrantom prekračovať štátnu hranicu, tamojší rezort diplomacie potvrdil, že v krajine našli útočisko tisíce Rohingov.

Bezpečnostné sily v Mjanmarsku podľa McKissicka "zabíjajú mužov, masakrujú deti, znásilňujú ženy, vypaľujú dediny a nútia týchto ľudí prekračovať pohraničnú rieku". V Mjanmarsku sa vlani na jeseň konali prvé slobodné voľby za uplynulých 25 rokov. Jednoznačné víťazstvo v nich zaznamenala bojovníčka za ľudské práva Aun Schan Su Ťij a jej Národná liga za demokraciu (NLD). 

Po voľbách prijala post šéfky diplomacie a hlavnej štátnej radkyne, čo je v Mjanmarsku de facto predsedníčka vlády. Jej kabinet však čelí medzinárodnej kritike ohľadom alarmujúcej situácie Rohingov v Jakchainskom štáte.

Viac o téme: MjanmarskoMoslimská komunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu